YaşamTuzlu kahve yerini tuzlu çaya bıraktı! ABD’li bilim insanından ‘çaya tuz atın’ çağrısı

Tuzlu kahve yerini tuzlu çaya bıraktı! ABD’li bilim insanından ‘çaya tuz atın’ çağrısı

27.01.2024 - 14:05 | Son Güncellenme:

Çay tüketiminde Türkiye birinci sırada yer alıyor. Yıllardır çay demleme tekniği hiç değişmemiştir. Ancak ABD’li Profesör Michelle Francl’in ‘çaya tuz atılmalı’ savı dünya gündemine bomba gibi oturdu.

Tuzlu kahve yerini tuzlu çaya bıraktı ABD’li bilim insanından ‘çaya tuz atın’ çağrısı

Türk kültüründe çayın önemi ayrıdır. Kahvaltı, akşam çayı, misafirlere çay derken demlik demlik çay tüketiriz. Dünya çay tüketimi sıralamasında yüzde 90 ile Türkiye başı çekmektedir. İkinci sırada Kenya ve Pakistan gelirken üçüncü sıra İngilizlerdedir.

Haberin Devamı

En güzel çay demleme tekniği ise kaynayan suyun üstüne çayı dökerek 10-15 dakika kaynatmaktır. Ancak Pennsylvania’daki Bryn Mawr Üniversitesi’nden Prof. Francl çaya tuz atarak demlenmesi gerektiğini savunuyor.

Profesör Michelle Francl, en iyi çayın “tuzla” demlendiği savını ortaya atması sonrası diplomasi de devreye girmek zorunda kaldı. İngiltere’den yükselen tepkiye karşı Londra’daki ABD Büyükelçiliği açıklama yaptı. Açıklamada, “İngiltere’nin güzel halkının yüreği ferah olsun; çaya tuz atmak gibi akla hayale sığmayacak bir düşünce resmi ABD politikası değildir. Hiçbir zaman da olmayacaktır” denildi.

Büyükelçilik esprili diplomatik mesajını, “ABD Büyükelçiliği çayı doğru şekilde yapmaya devam edecek. Mikrodalgada ısıtarak” ifadesiyle bitirdi.

Haberin Devamı

Tuzlu kahve yerini tuzlu çaya bıraktı ABD’li bilim insanından ‘çaya tuz atın’ çağrısı

‘ŞEKER ATMAKLA AYNI DEĞİL’

Amacının diplomatik kriz yaratmak olmadığını ifade eden Francl, “Bu şeker atmakla aynı şey değil. Sanırım insanlar tuz tadını alacaklarını düşünüyorlar” diyerek de çekincelere yanıt veriyor. Bilim insanı “Çayın Kimyası” adını verdiği kitabında bu tarife yer veriyor ve araştırması ile önyargılı olunmaması çağrısını yapıyor.

“İçinizdeki bilim insanını dinleyin” çağrısını da yapan bilim insanı, çay severlere mutfaklarında bunu deneme mesajı veriyor.

10 yaşında annesi ilk kez ona çay demlediğinden bu yana bu içeceği çok sevdiğini söyleyen Profesör Francl, poşet yerine de yaprak çay ile demlemeyi öneriyor. France biraz limon suyu sıkılmasının da yüzeydeki tortuyu alacağını söylüyor. Çayın kitabını yazan profesör çayı sıcak tutmak için kısa bardaklar kullanılmasını da öneriyor.

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, çayın en iyi şekilde nasıl demleneceğini Milliyet’e anlattı.

ÖNCE SU, SONRA ÇAY

Çaykur Genel Müdürü Alim’e göre su kalitesi öncelikli öneme sahip: “İçme suyu veya kaynak suyu kullanılması gerekir. Porselen veya bakır demlik kullanılması çayın kalitesini daha da arttıracağı için tercih edilmeli. İlk önce kaynamış suyun demliğe dökülmesi ve ardından da çayın eklenmesi gerekir. Demliğe aktarılırken kaynamanın durmasına, 100 dereceden birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve dem kaynatılmamalıdır. Demleme süresi 15-20 dakika arası olmalıdır.”

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar