30.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
Hacettepe Üniversitesi (H.Ü.) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Turgan, tuzlu ayran içilmesi veya sarımsak yenilmesi gibi yöntemlerin, tansiyonun yükselmesi ya da düşmesi durumunda yararlı olmadığını belirtti.
Antalya Belek'te düzenlenen, ''6. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi''ne katılan Prof. Dr. Turgan, insanların günde ortalama 8-10 gram tuz aldıklarını, işlenmiş gıda ve hazır gıda tüketenlerde, tadına bakmadan yemeğine tuz ilave edenlerde bu rakamın 15 grama çıktığını söyledi.
Hipertansiyonlu hastalarda, tuz tüketiminin azaltılmasının kan basıncını tek bir ilaç kadar düşürdüğü görülmüştür.'' İnsanların ihtiyaç duydukları tuzu besinlerden alabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Turgan, özellikle işlenmiş gıdalarda tuz oranının fazla olduğunu bildirdi. Turgan, evde yapılan tarhana, salça, turşu gibi gıdaların da yüksek oranda tuz içerdiğini anlattı.
Sarımsak yerine limon suyu
Aynı durumun sarımsak için de geçerli olduğunu ifade eden Turgan, şöyle devam etti:
Çetin Turgan, yüksek miktardaki alkol tüketiminin kronik hipertansiyonun nedenlerinden biri olduğunu bildirdi. Günlük alkol tüketiminin 30 gramın üzerine çıkmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Turgan, kola ve soda gibi gazlı içeceklerde de sodyum olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Turgan, bu nedenle, yüksek tansiyon tedavisi gören kişilerin kola, gazoz ve soda gibi içecek tüketimine dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.