Yaşam Türkiye'de bir tane daha yok, gemiden söküp sıfırdan ev yaptı! Şaşırtan maliyet

Türkiye'de bir tane daha yok, gemiden söküp sıfırdan ev yaptı! Şaşırtan maliyet

28.06.2024 - 06:44 | Son Güncellenme:

Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir ev yapan Serkan Topal ve ailesi, "Büyük risk alıyorsunuz" diyenlere inat evlerini tamamladı. Gemi malzemeleri kullanılarak yapılan evin içi de özellikle ikinci el ürünlerden seçildi ve ortaya "Yapamazsınız" diyenleri kıskandıracak bir ev çıktı.

Türkiyede bir tane daha yok, gemiden söküp sıfırdan ev yaptı Şaşırtan maliyet

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğrenci işlerinde çalışan Serkan Topal, evli ve bir kız babası. Eşiyle birlikte kendilerine hayallerini süsleyen bir ev yapma hayalleri vardı. Borsadan yaptıkları birikimle doğa içinde 1800 metrekarelik bir yer aldılar ancak mevcut gelirleriyle buraya istedikleri evi yapmaları pek mümkün değildi. Bu sebeple yoğun bir araştırma içine giren Serkan Topal, en sonunda İzmir Aliağa’da gemi söküm yerinde kafasındaki projeyi yapmaya uygun bir malzeme buldu. Ailesi ve yakın çevresi ise daha önce bu şekilde yapılmış bir yer olmadığı için büyük risk alacağı konusunda endişe ediyordu. Serkan Topal’ın Türkçe öğretmeni eşi, "Ya çok iyi bir yer olacak ya da sonu hüsranla bitecek, senin işlerde orta yol yok" diyordu.

Haberin Devamı

Türkiyede bir tane daha yok, gemiden söküp sıfırdan ev yaptı Şaşırtan maliyet

'3 YIL SÜRDÜ, YAKLAŞIK 850 BİN LİRA HARCADIK'

Gemi malzemeleriyle daha önce bu derecebüyük ölçekli bir yer yapılmadığını dile getiren Topal, “Ufak ölçekli kulübe tarzı işler yapılmış. Mevcut ürün 100 santimetre uzunluğunda 45 santimetre yüksekliğinde 20 santimetre kalınlığında. İç kısımda karelere bölünmüş ve bu kareler de perlit tozu dolu. Yalıtım için mükemmel bir örnek. Cruise gemisinin soğuk hava deposunun iç duvarları olarak çalışılmış. O zamanlar için böyle bir ürünü sıfır yaptırsak 600 TL civarında olur ama kimse yapmaz demişlerdi. Biz oradan tanesini 45 TL’ye aldık. Geminin tik ağacından lombozlu kapılarını, ahşap merdivenlerini, muhtelif tüm ahşap malzemeleri kilosu 30 TL’den aldık. Tek kapının ortalama 70 kg saf ahşap malzeme olduğunu belirtmek isterim.

Haberin Devamı

2021 yılı mayıs ayında 500 adet ahşap tuğla 5 kapı ve yanında bol miktarda farklı malzemenin tamamı 38 bin TL tuttu. Evi yapan efsane ahşap ustamız Nadir Usta 65 bin TL işçilik aldı ve taş işçiliği için de gördüğümüz en iyi usta Murat usta ve taşlar için 150 bin TL masraf oldu. Evin yapım süreci 3 yıl bu sürdü ve evin toplam maliyeti 850 bin lira civarında oldu” şeklinde konuştu.

Türkiyede bir tane daha yok, gemiden söküp sıfırdan ev yaptı Şaşırtan maliyet

'EV EŞYALARI DA ANTİKA PAZARLARINDAN İKİNCİ EL ALINDI'

Mevcut yaşantısında da da ikinci el eşya ve antikayla ilgili olduğuna değinen Serkan Topal, “Evin içindeki tüm ürünler sadece banyo malzemeleri hariç tamamı ikinci el, antika pazarlarından 3 yılda farklı objeler kilimler, tablolar topladım. Hayat tarzımızı, hikayemizi yansıtacak ürünler olması hedefimdi. O yüzden uzun süren toplama süreci bize vakit olarak uzun gelse de toplanan ürünlerin birlikteliği yaşam tarzımızı enerjimizi yansıttığını düşünüyoruz” diyerek şöyle devam etti:

"Evin duvarlarının tamamı, evin içinde bulunan tüm yaşam malzemelerinin tamamı (banyo kısım hijyen gerektiren ürünler hariç) bahçe merdivenleri geminin merdivenlerinden; çardaktaki tabelalar, evin çevresindeki çitlerin bir kısmı hep gemiden gelen ahşaplarla yapıldı. Mevcut malzeme çok özel bir renge dönüştü, bu doğal rengi istesek tutturamayız. En güzel kısımlarından biri ahşap blok tuğlalar. Oldukça kalın ve izolasyon konusunda çok iyi sonuç sağladı. Görsel olarak ve dayanıklılık olarak kusursuz durumdalar. Eksilerinden biri ahşap içindeki perlit tozları ufak aralardan dökülüyor o yüzden hiç aralık bırakamamak gerekiyor. Bir de evin planı bu tuğlaya göre çizilmeli, bunları kesme şansınız yok. Yoksa tüm özelliği gidiyor, o yüzden evin tüm planı tuğla uzunluğuna bağlı olarak çizildi."

Türkiyede bir tane daha yok, gemiden söküp sıfırdan ev yaptı Şaşırtan maliyet

"Evi yeniden yapsak mutlaka birleşim yerlerine daha dikkat ederdim" diyen Topal, “Ahşaplar tarlalarda güneş altında 1 yıl beklemiş, o yüzden ufak eğimler var. Ara kısımlara yapıştırıcı sürdük fakat baştan yapacak olsaydım onları artırıp silikon da atardım. Bir de tuğla arasında perlit akmasını önlemek için tüm ince boşlukları ilk önce kapatırdım" ifadelerini kullnarak sözlerini şu şekilde noktaladı:

"Böyle bir ev yapmak isteyenler, hayallerinden kesinlikle vazgeçmesinler. Böyle bir ev düşünüyorum dediğimde komik bulan, öyle malzemeyle ev mi yapılır diyen çok kişi oldu. Mevcut maliyetler ve geri dönüşüm konusunda bizi mutlu eden ve içimize sinen bir proje oldu. Umarım herkesin gönlünde yatan projeler gerçekleşir."

Yazarlar