01.07.2021 - 14:33 | Son Güncellenme:
Tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız ilişki sonrasında gebelik elde edememiş çiftlerin incelenmesi ve testler neticesinde muayene, hormon analizleri ve sperm testi gibi aksayan yönün tespiti ve buna yönelik “kişiye özel tedavi” planları çiftlerle paylaşılarak uygulanır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce fiziki muayene, infertilite araştırmalarının en önemli basamaklarından biridir. Anne adayının jinekolojik muayenesi ve ultrasonografik incelemesinin yapılması, rahim ağzından örnek alınarak patolojik inceleme yapılması ve mikrobiyolojik araştırmalar için örnek alınması ve hormon testlerinin (FSH, LH, E2, PRL, TSH testleri) alınması gerekebilir. Bunun dışında gerekli durumlarda rahim filmi, histeroskopi, laparoskopi gibi ileri teşhis yöntemleri de kullanılabilir.
Baba adayına ise spermiyogram testi yapılmalıdır. Eğer ciddi sperm düşüklüğü var ise veya hiç sperm yoksa, hormonal testler ve genetik incelemesi yapılmalı, muayene edilerek gerektiğinde ultrasonografik inceleme önerilmelidir.
Süreç, çiftlerin birlikte değerlendirilmeleri gereken test ve girişimlerin devam edilecek tedavi şekline göre belirlenerek yapılması ile başlar. Tüp bebekte yumurta geliştirme süreci yumurtaların anestezi altında toplanması laboratuvar çalışmalarının yapılarak embriyoların geliştirilmesi ve transferi ile sonuçlanır. Yaklaşık 20 günlük bir sürede ana tedavi tamamlanmaktadır.
Ardından kişiye ve çifte özel tüp bebek tedavi planları hazırlanır
Tüp bebek tedavisi yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplanması, yumurtaların sperm ile döllenmesi ve döllenmiş yumurtaların nakledilmesi (embriyo transferi) aşamalarından oluşur.
Yumurtaların geliştirilmesi; yumurtalıkların uyarılması için hormon ilaçları kullanılır ve fazla sayıda yumurtanın olgunlaşması sağlanır.
Yumurtaların toplanması; ultrasonografi eşliğinde ve hafif genel anestezi ile yumurtalar toplanır.
Yumurtaların laboratuvarda döllenmesi; elde edilen yumurtalar ile erkek eşten elde edilen sperm laboratuvar koşullarında özel besiyerleri içinde bir araya getirilir.
Embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesi; oluşan embriyolar ince bir kateter aracılığı ile anne adayının rahmine transfer edilir.
Her çiftin sağlık durumları farklı olacağından çiftlere uygulanacak tüp bebek tedavilerde farklılık gösterecektir. Başarı şansını artırmak için tüp bebek tedavisinde yöntemler teorik olarak aynı olmakla beraber çiftlerin sağlık durumlarına ve gerekliliğine bağlı olarak ilaçlar, ilaç dozajları, ilaç kullanma prosedürleri ve laboratuvarda kullanılan yöntemler (IMSI, ICSI, mikro TESE, sperm dondurma veya embriyo dondurma gibi) kişiden kişiye farklılık gösterirler.
Op. Dr. Seval Taşdemir