SağlıkTriptofan Nedir, Faydaları Nelerdir? Triptofan Eksikliği Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Triptofan Nedir, Faydaları Nelerdir? Triptofan Eksikliği Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

30.03.2021 - 16:57 | Son Güncellenme:

Vücut tarafından sentezlenen bazı amino asitler bulunur. Triptofan bu amino asitlerden sadece biridir. Triptofanın ne işe yaradığı ve ne gibi fayda sağladığı merak edilen bir konu oluyor. Pek çok kişi bu amino asitler hakkında araştırmalar yapabiliyor. Triptofan nedir, faydaları nelerdir? Triptofan eksikliği neden olur, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Triptofan Nedir, Faydaları Nelerdir Triptofan Eksikliği Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır

 Triptofan, vücudun ihtiyaç duyduğu bir amino asittir. Pek çok faydası bulunduğundan vücut için alınması gerekir.

Haberin Devamı

 Triptofan Nedir? Faydaları Nelerdir?

 Triptofan, vücut içerisinde bulunan en önemli amino asitlerinden biridir. Hayati önemi olan triptofan vücut tarafından üretilmeyebilir. Bu sebepten dolayı, triptofan bazı gıdalarla alınmalıdır. İnsanların vücudunda bu amino asit uzun süre depolanmıyor. Bu durumla beraber sadece küçük miktarlarla triptofan alınması gereklidir. Genellikle çok fazla alınmasına ihtiyaç yoktur. Bu amino asidin ne faydaları olduğu pek çok kişinin araştırdığı bir konu oluyor.

 Triptofan amino asidin insan vücuduna çok fazla faydası bulunuyor. İnsan vücudunun bazı görevlerini yerine getirebilmesi için triptofan ihtiyacı karşılanmalıdır. Özellikle kendi başına üretilmediği için takviye şeklinde alınması gerekir. Kişiler bu takviyeyi yaparak triptofan eksikliğini giderebilir. Herkes tarafından merak edilen triptofan faydaları şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

Depresyona iyi gelir

İştahı azaltır

Egzersiz performansını arttırır

Gözleri korur

Kaygıyı azaltır

Stresi azaltır

Kişiler bu amino asidi tüketerek bazı sorunları ortadan kaldırabilir. Özellikle göz sağlığı konusunda oldukça faydalıdır. Egzersiz yapan kişilerde mutlaka eksik olmaması gereken bir amino asittir. Eksik olması durumunda egzersiz yapan kişilerde daha çabuk yorulma durumları görülebiliyor.

 Triptofan Eksikliği Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Triptofan, vücut içerisinde kendi başına üretilen bir amino asit türü değildir. Bu nedenden dolayı gıdalarla takviye edilmesi gerekir. Triptofan eksikliği genellikle bebeklerde ve çocuklarda kilo kaybına neden olur. Oldukça vücudu etkileyen etkileri bulunur. Triptofan eksikliğini gösteren bazı belirtiler bulunuyor. Bu belirtiler şu şekildedir;

Kaygı ve sinirlilik durumları

Olaylara bağlı olarak gelişen episodik bellekte bozulmalar

Öğrenme güçlükleri

Konsantrasyon kayıpları

Sindirim sistemi bozuklukları

Çocuklarda fazla kilo kayıpları

Pellegra hastalığı

Triptofan eksikliği olan kişilere, triptofan içeren ilaç takviyesi yapılabilir. Bu ilaçlar tamamen doktorlar tarafından hastalara reçete edilir. Doktor kontrolünde kullanılarak triptofan eksikliği giderilebilir.

Yazarlar