08.08.2021 - 13:14 | Son Güncellenme:
Trabzon peyniri, inek sütü ile yapılır. Trabzon peynirine bazı yörelerde kolof, kolot ya da golot ismi verilir. Küçük kolot peyniri, Karadeniz’in doğu bölgesinde Artvin, Rize ve Trabzon illerinde tam yağlı sütten yapılan bir peynir çeşididir.
Trabzon Peyniri Nedir?
Trabzon peyniri, mıhlamanın olmazsa olmazıdır. İnek, koyun ve keçi gibi hayvanların sütü ile yapılır. Trabzon peynirine bazı yörelerde ise, kolot, kolof ya da golot isimleri veriliyor. Böreklerde, kuymak, mıhlama ve çivit yapımında sıkça kullanılır.
Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?
Trabzon peyniri, koyun, inek, keçi gibi hayvanların sütünden yapılır. Bu nedenle de oldukça lezzetlidir. Trabzon peynirini yapmak için önce sütün kaymağı alınır. Geri kalan süt tencereye boşaltılır iki ya da üç gün dışarıda bekletilerek ekşimesi sağlanır. Bekletilerek kesilen süt tencereyle birlikte ateşe alınır ve içine bir miktar peynir mayası atılır.
Süt kaynamaya başlamadan önce sürekli karıştırılır. Kesilen süt ateşte kaynadığı süre boyunca süt teleme haline gelir. Teleme haline gelen süt bir tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilir. Daha sonra süzgeçten alınan süt iki saat kadar bekletilir.
Trabzon Peynirinin İçindekiler Nelerdir?
İnek sütü ile yapılan Trabzon peynirinin içinde kalsiyum, protein, B1, B2, B9 ve B12 vitaminleri bulunur.