05.05.2021 - 18:42 | Son Güncellenme:
Adından da anlaşılacağı gibi Toraks BT, görüntüleme yöntemidir. Özellikle göğüs bölgesinin farklı açılardan ve detaylı olarak görüntülenebilmesini sağlar.
Toraks BT Hangi Hastalıklarda Çekilir?
Göğüs kafesinin ve ciğerlerin detaylı görüntülenmesini sağlayan bu makineden, detaylı ve üç boyutlu görüntüler alınır. Uzman doktorlar bu görüntüler sayesinde teşhis koyar ve tedavi planını oluşturur. Toraks makinesi sayesinde hastalığın teşhisinin yanı sıra hangi seviyede olduğunu da görmeye yardımcı olmaktadır. Korona salgınının giderek yayılmasından sonra bu görüntüleme yöntemiyle hastalığın seyri ve aşamaları da gözlemlenmektedir. Toraks BT hangi hastalara çekilir?
Toraks BT Neden Yapılır?
Medikal bir görüntüleme işlemi olan toraks BT, vücut bölgesinin farklı açılardan görülebilmesine, hastalığın teşhis edilmesine ve hastalığın hangi seviyede olduğunu göstermektedir. Bilgisayara işlenen bu görüntüler bölgedeki kemiklerin ve yumuşak dokuların tam detaylı görüntüsünü sunar. Yukarıda belirtilen hastalıklar söz konusu olduğunda doktor tarafından talep edilebilmektedir.
Toraks BT Nasıl Yapılır?
Toraks BT çekimi oldukça basit ve hızlı bir işlemdir. Hasta, ilk olarak üzerine bulunan metal ve manyetik nesneleri çıkarmalıdır. Daha sonra içerisinde sedyesi olan makinenin içerisine yerleşir. Cihaz hastanın göğüz bölgesine odaklanır. Sedyenin öne doğru hareket etmesiyle tarama işlemi başlar. Birkaç saniye kadar süren bu tarama işleminde hastanın tamamen hareketsiz kalması gerekmektedir. Çekim sonrasında görüntüler direkt olarak bilgisayara aktarılır. Böylece herhangi bir risk veya sorun olup olmadığı analiz edilir.
Koronavirüs Hastalığı Analizinde Kullanılabilir mi?
Pek çok uzman Toraks BT makinesinin son zamanlarda baş gösteren ve giderek yayılan Covid-19 hastalığında işe yaradığını belitiyor. Fakat söz konusu koronavirüs olduğunda Toraks BT'nin bir tanı yöntemi olmadığının altını çizmek gerekmektedir. Sadece hastanın akciğerlerinde korona virüs sürecinin etkisi izlenebilir. Bu yüzden koronavirüs hastalarından Toraks BT çekimi talep edilmektedir.
Her ne kadar koronavirüs tanısı koyulamasa da kimi durumlarda hastanın bu çekime girmesi sonucunda, uzmanların izlediği yol ile Covid-19 şüphesi duyulabilmektedir. Bu yüzden alternatif olarak değil, kullanılan bir yöntem olarak nitelendirilmektedir.