20.02.2024 - 14:19 | Son Güncellenme:
Köylü kadınlar tarafından hazırlanan tohum topları drone’lar vasıtasıyla belirlenen bölgelere dağıtılıyor. Bu sayede, iklim krizinden doğrudan etkilenen grupların gelir eşitsizliğine karşı bir çözüm sunulması ve doğaya da olumlu katkı sağlanması amaçlanıyor.
Tohumların doğada çimlenmelerine kadar geçen sürede; aşırı soğuk, sıcak, rüzgar, orman canlılarının tohumu yemesi gibi dış etkenlerden korunmaları amacıyla tohum topları kullanılıyor. Tohum topu; bir tohumun etrafının kil, humuslu toprak ve tohumun verimliliği için farklı minerallerin yer aldığı bir karışımla kaplanması sonucu meydana geliyor.
Projenin ilk olarak Muğla’nın Aksaz bölgesinde hayata geçirildiği, tohum topları cinslerinin ise Kızılçam, Karaça, Calabrian Pine ve Larch olduğu açıklandı
Projeyi hayata geçiren şirket Arabica Coffee House CEO’su Av. Sertaç Yalçın, konu hakkında yaptığı açıklamada “İklim krizi, özellikle taşra bölgelerinde yaşayan insanları derinden etkileyen bir gerçeklik haline geldi. Biz de Arabica Coffee House olarak, sadece kahve satmakla kalmayıp, işimizin toplumsal sorumluluğunu da üstleniyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek için fark yaratıp öncü olmak adına adımlar atıyoruz, çünkü biliyoruz ki dünyanın değişmek ve iyileşmek için bize ihtiyacı var. Projemizin odak noktasında, iklim krizinden etkilenen öncelikli ekim sahalarına yakın köylerde yaşayan insanlar bulunuyor. Bu köylerdeki kadınlara özel olarak hazırlanan eğitim programları ile tohum topu üretimi öğretiliyor. Bu sayede, kadınlar sadece gelir elde etmekle kalmıyorlar; aynı zamanda doğayı korumaya da katkıda bulunuyor. 100 Yılın Tohumları kampanyamız ile kadınların toplumdaki rollerini güçlendirmeye de katkıda bulunmak istiyoruz. Hep birlikte, geleceğe daha güçlü bir toplum bırakmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.