Sağlıklı BeslenmeTatlı yeme grip olma!

Tatlı yeme grip olma!

23.11.2009 - 10:05 | Son Güncellenme:

Alkol, sigara, kızarmış et ve ağır tatlılar, vücudun savunma mekanizmasını çökertiyor. Oysa grip, bağışıklık sistemi güçlü olanları pas geçiyor. İşte, griple savaşınızdagücünüze güç katacak mucize formüller...

Tatlı yeme grip olma

PROF. DR. iBRAHiM SARAÇOĞLU

Haberin Devamı

Domuz gribi, tüm dünya ülkelerini olduğu gibi Türkiye’yi de sarstı. Anneler ve babalar, çocukları için endişeli. Oysa, tüm grip türleri gibi domuz gribi de solunum yoluyla bulaşır. Ve grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda endişe yaratacak tablolara neden olmaz. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek, griple savaşmanın en önemli yoludur. Bunun için de düzenli uykunun yanı sıra beslenmemize dikkat ederek, vücudumuzu güçlü kılmamız gerekir.
Gripten korunmak için, insanların toplu halde bulundukları otobüs terminalleri, havaalanları gibi ortamlarda uzun süre durulmaması, kapalı mekanların ve eğlence yerlerinin mümkün olduğu kadar tercih edilmemesi önemlidir.
El temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Fakat anti bakteriyel mendillerin grip virüsüne karşı bir koruyucu olmadığını, el temizliğinin mutlaka akar su altında sabunla yapılması gerektiğini unutmamalıyız.
İnsanlarla yakın temasta bulunmamak çok önemli. Grip tehlikesi devam ettiği sürece başkalarıyla öpüşmekten ve el sıkışmaktan kaçının.

Haberin Devamı

KARACiĞERİ GÜÇLENDİRİN
Gribin en fazla yayıldığı kış aylarında, boğaz ve bademcik enfeksiyonlarına karşı koruyucu ve önleyici doğal bitkisel kürler uygulamak mükemmel bir destek tedavi imkânı sağlayacaktır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin neler olduğu konusunda önerilerde bulunulurken, bağışıklık sistemini zayıflatan beslenme şekilleri üzerinde pek durulmaz. Yağda kızartılmış besinler (et ve sebze), islenmiş peynir ve et çeşitleri, ağır tatlılar (baklava, kadayıf, şöbiyet, ekmek tatlısı vb), sigara, alkol bağışıklık sistemini zayıflatan gruba dahildir. Gribe karşı güçlü olmak için, karaciğer metabolizmasının ve bağırsak florasının sağlıklı çalışmasını sağlamak gerekir.

Potasyum deposu ‘tarçın’
Karaciğer metabolizmasını güçlendirmede yardımcı kür olarak maydanoz-limon kürünü önermekteyim. Maydanoz-limon kürü aynı zamanda karaciğer yağlanmasını (hepatosteatoz) ortadan kaldırmakta mükemmel bir destek tedavi sunar.
Griple mücadele etmek için, C ve E vitamini bakımından zengin sebze ve meyveleri tercih edin. Örneğin narenciye, brokoli, taze sıkılmış nar suyu, Trabzon hurması, turp, kuru soğan. Özellikle bağırsak florasının dengeli çalışmasında Trabzon hurması, brokoli, yoğurt ve günde bir yemek kaşığı bal tüketmek en ön sırada yer almaktadır.
Eğer korunamaz da grip olursanız, haftada 3-4 kez kabuk tarçın veya kök zencefil çayı içerek, gücünüzü geri kazanabilirsiniz. Tarçın tanıdığım tüm baharatlar içerisinde en güçlü antioksidandır. En az dokuz adet antioksidan madde içermektedir. Tarçın ağacının kökleri, potasyuma karşı öylesine seçici davranır ki, adeta yetiştiği toprağın potasyumunu emer ve depolar. Kabuk tarçın gibi toz tarçın da, çok zengin bir potasyum deposudur.

Haberin Devamı

ADAÇAYI TAKViYESi
Okul çağındaki çocukların gripten korunması için adaçayı gargarası çok önemlidir. Özellikle okul çağındaki çocuklar bademcik iltihaplanması nedeniyle günlerce yüksek ateşle yatmakta ve okullarından geri kalmaktadır. Bu durumlarda adaçayıyla yapılan gargaralar gerçek bir yardımcıdır.
Çocuklarınıza, yatmadan önce ve sabah evden çıkarken adaçayı gargarası yaptırın. Bu kür, onları faranjite ve bademcik enfeksiyonuna karşı korumada mükemmel bir destekleyici rol oynar. Bademcik veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı gerçek bir koruyucu ve önleyicidir. İlk günlerde gün boyu birkaç defa yapacağınız adaçayı gargarası çocuklara gücünü geri kazandıracaktır. Daha sonraki günlerde haftada birkaç defa gargarayı tekrarlamak bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu olacaktır.

Haberin Devamı

PARAZİT ‘KOVUCU’
Zaten, adaçayının Latince adının ilk kelimesi olan ‘salvia’ korumak, korunmak ve muhafaza etmek anlamına gelmektedir. Adaçayı hem doğal bir antibiyotik hem de doğal bir öksürük engelleyicidir. Adaçayında bulunan antibiyotik özellikli etkin maddeler suda çözünen maddelerdir. Suda çözünme özelliklerinden dolayı, alkolle tentürleri yapılmadan doğrudan sıcak suda demleyerek kullanma imkânı sağlar. Ülkemizde 30’un üzerinde bilinen adaçayı çeşidi vardır. Bunların önemli bir kısmı yabanidir. Adaçayını alırken yabani olmayanını almaya özen gösteriniz. Emin değilseniz, büyük marketlerde paketlenmiş adaçayı bulabilirsiniz.
Adaçayı tarihte zirai ilaç olarak kullanılmıştır. Antik Çağ’da ve sonraki yüzyıllarda sebze ve tahıl ekilen alanlara adaçayının yaprak ve sapları serpilirdi. Adaçayına parazitler, böcekler yaklaşamaz. O bir parazit kovucudur. Tarlalarda ekili mahsullerin aralarına serpilen adaçayının saplı yaprakları zirai ilaç olarak kullanılmıştır.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir su bardağı kaynamakta olan klorsuz suda, bir tatlı kaşığı taze veya kurutulmuş adaçayı 10 dakika ağzı kapalı olarak kısık ateşte demlenir.
Demlendikten sonra bitkiyi daha fazla suyun içinde bekletmeyin, mutlaka süzüp ayırın. Bu kürün günde iki-üç defa gargarası yapılır.
Ayrıca, beraberinde bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir.

BU KÜRLERLE GÜÇLENİN

Maydanoz-limon kürü ve özellikle soğan kürü güçlü bir grip önleyicidir. Fakat aynı anda iki kür uygulamayın. Gribe karşı, en etkili olan kuru soğan kürüdür.

MAYDONOZ-LİMON KÜRÜ
15-16 adet maydanozu (gövde ve saplarıyla beraber) blender’ın içerisine atın. Üzerine taze sıkılmış iki yemek kaşığı limon suyu ilave edin. Yaklaşık 150 ml (yarım bardaktan biraz fazla) klorsuz su ilave ettikten sonra bir-iki dakika karıştırın. Blender’daki içeriği bir bardağa boşaltın ve sabah kahvaltısından 15 dakika önce için.
Bu kür her defasında taze hazırlanmalıdır. 15 gün boyunca her sabah uygulayın ve beş gün ara verin. Beş gün aradan sonra aynı kürü 15 gün boyunca tekrarlayın.
Kürü uygulamaya başladıktan birkaç gün sonra sabahları nasıl dinç ve zinde kalkmaya başladığınızı hayretle gözlemleyeceksiniz.

SOĞAN KÜRÜ
Kaynamakta olan bir buçuk su bardağı klorsuz suyun içine kabuğu soyulmuş orta boy bir kuru soğanı dörde veya altıya bölüp atın. Beş dakika ağzı kapalı olarak kaynatın. Bekletip ılındıktan sonra için. 15 gün boyunca aç karnına günde iki kez uygulayın. (Öğleden önce veya sonra).
Çalışıyorsanız akşam yemeğinden önce veya akşam yatmadan önce de içebilirsiniz. Haşlanmış soğan dilimlerini tüketmeye gerek yoktur. Kesinlikle soğuk içilmemeli. Ilıktan daha sıcak yudum yudum içilmesi en doğrusu. Her defasında taze hazırlanmalıdır. Kullanılacak olan kuru soğan, pazarlarda satılan açık kahverengi kabuklu, yemeklik soğandır. Özellikle bembeyaz soğan aramaya gerek yoktur. Kür için beyaz, kırmızı ve mor soğan kullanılmamalıdır.

Not:
Buradaki bilgilerin herhangi bir hastalığı tedavi amacı yoktur. Bir rahatsızlığınız varsa, mutlaka hekime danışınız.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar