13.09.2012 - 14:24 | Son Güncellenme:
Özellikle yaza girerken bahar aylarında kışın alınan kilolardan kurtulmak için hemen diyetler yapılmaya başlanır, bütün kış azalan hareketi artırmak için spor salonlarına gidilir ve herkesi bir zayıflama telaşı alır. Verilen 3-5 kilo bile kişiyi inanılmaz hafifletir ve mutlu eder.
Ancak yaz tatili planları yapılmaya başlandığında herkesi kara kara bir düşünce almaya başlar. Çünkü her şey dahil cennet gibi oteller, yeme-içmenin sınırsız olduğu tatil alternatifleri o verilen üç-beş kilonun da hemen geri gelmesine neden olur. Eğer siz de bu yıl tatilde kilo aldıysanız, aldığınız bu kiloların kalıcı olmadan önüne geçmek istiyorsanız işte size bu kilolardan hızlıca kurtulmak için ipuçları:
1) İlk iş kendinize güzel bir defter alın ve yediklerinizi yazmaya başlayın. Ağzınızdan giren her şeyi not edin. Çünkü birçok araştırmada gösterilmiş ki, kişi yediklerini yazmaya başladığı andan itibaren besin alımı %30 azaltır.
2) Tatilde kilolar aslında çok fazla karbonhidrat ve yağ yemekten kaynaklanır. Yani yediğiniz börekler, pilavlar, makarnalar, patates kızartmaları, tatlılar, dondurmalar, çerezler gerçek suçlulardır. O nedenle bir müddet bu yiyeceklerden mutlaka uzak durun.
3) Kendinize dilimlenmiş paketli ekmeklerden alın. Her öğünde yemeğin yanına pilav, makarna, börek koymak yerine bu ekmeklerden bir-iki dilim koyabilirsiniz. Yani bir öğünde ana yemek ve bir iki dilim ekmek yemek yeterlidir.
4) En az iki hafta boyunca öğünde yemek çeşitliliği yapmaktan uzak durun. Bir çeşit yemek, bir-iki dilim ekmek, yağsız salata ve bir kase yoğurt yemeye çalışın.
5) Özellikle akşam öğünlerini hafif tutun. Akşam sadece sebze ve yoğurt veya meyve ve yoğurt yemeye çalışın. Bunun için ikindide daha kuvvetli yiyebilirsiniz.
6) Kalsiyumun metabolizma çalıştırıcı ve tok tutucu etkisinden faydalanmak için her öğüne yoğurt, ayran, cacık, kefir veya süt koymaya çalışın.
7) Acıkmadan yemeğe elinizi sürmeyin ama açlığınızı çok ertelemeyin. Çünkü az ve sık yemek vücutta sürekli insülin salgılanması yapar bu iştahı açar ve daha çabuk kilo almaya neden olur. Açlığınızı çok ertelediğinizde ise bir sonraki öğünde daha çok yeme isteği olur. O nedenle vücuttan gelen sinyallere duyarlı olun ve acıktığınızda düşük enerji değeri olan yiyeceklerden seçmeye çalışın. Mesela üç-dört yemek kaşığı tuzsuz sarı ve beyaz leblebi, bir bardak ayran, bol limon sıkılmış salatalık ve havuç dilimleri, içine badem koyulmuş iki tane kuru incir veya kuru kayısı veya kuru hurma olabilir.
8) Hareketi mutlaka artırmaya çalışın, kendinize bir adımsayar alın. Adımsayar günlük hareket motivasyonunuzu çok artırır. Her gün bir öncekinden en az 200 adım daha fazla atmaya çalışın. Nihai hedefiniz günlük en az yedi bin adım olmalıdır. Günlük on bini yakaladığınızda büyük bir bravoyu hak ettiniz demektir.
BİR HAFTADA İKİ KİLO VERDİREN TATİL SONRASI DİYETİ
1. GÜN
SABAH: 3 Yemek kaşığı yulaf ezmesi, bir bardak süt, bir tane armut.
ÖĞLEN: Bir dilim kepek ekmeği, 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bir kase cacık, bolca salata.
İKİNDİ: Bir tane yağsız kepek ekmeğine beyaz peynirli domatesli tost ve bir bardak ayran.
AKŞAM:Bir dilim ekmek, 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bir kase cacık ve salata.
İKİNCİ GÜN:
SABAH: Bir tam yumurta ve bir yumurta beyazı ile yapılmış yağsız omlet, yanına bol miktarda maydanoz, yeşil biber ve domates.
Öğlen: Bir kase çorba, bir kase yoğurtlu semiz otu salatası
İkindi: Dört yemek kaşığı tuzsuz beyaz veya sarı leblebi, bir bardak ayran, bir şeftali.
Akşam:Bir dilim ekmek, altı yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bir kase caık, salata.
ÜÇÜNCÜ GÜN:
SABAH: İki dilim ekmek, bir dilim beyaz peynir, bol domates, salatalık, biber
Öğlen: Izgara iki parça tavuk baget veya el büyüklüğünde iki tane ev köftesi, yanına büyük yağsız salata, bir bardak ayran.
İkindi: bir kase yoğurt içine dört yemek kaşığı yulaf ezmesi.
Akşam: bir kase yoğurt içine bir şeftali ve bir armuttan yapılmış bir meyve salatası.
DÖRDÜNCÜ GÜN:
Sabah: bir haşlanmış yumurta, bir dilim beyaz peynir, iki dilim tahıl ekmeği, 5 zeytin, bol domates, biber salatalık, maydanoz.
Öğlen: bir dilim tahıl ekmeği, 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bir kase yoğurt, salata.
İkindi: Bir fincan sütlü kahve, 10 tane badem, 3-4 tane kayısı
Akşam: ızgara balık ve salata.
BEŞİNCİ GÜN:
Sabah: bir kase yoğurt, üç yemek kaşığı yulaf ezmesi, iki tane bütün ceviz, 3-4 tane mor erik veya kayısı
Öğlen: ızgara tavuk şiş veya kuzu şiş, salata, bir kase yoğurt
İKİNDİ: bir kase yoğurt, bir büyük şeftali, iki tane grisini
Akşam: bir dilim ekmek, 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bir kase yoğurt ve salata.
ALTINCI GÜN:
SABAH: bir tane kepek ekmeğine yağsız tost, bir ayran.
Öğlen: bir kase çorba, salata ve yoğurt
İkindi: bir kase yoğurt, dört yemek kaşığı yulaf ezmesi, bir tane armut
Akşam: ızgara tavuk veya ev köftesi iki avuç içi büyüklünde, bol salata ve bir kase yoğurt
YEDİNCİ GÜN:
SABAH: bir bardak süt, dört yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 tane incir.
Öğlen: bir dilim ekmek, 6 yemek kaşığı etli sebze yemeği, bir kase yoğurt, salata.
İkindi: bir bardak ayran, dört yemek kaşığı tuzsuz sarı veya beyaz leblebi, bir tane şeftali.
Akşam: bir kase çorba, bir kase yoğurtlu semizotu salatası veya cacık.
TOK TUTAN YÜKSEK KALSİYUMLU TARİFLER:
TAVUKLU SALATA:
Malzemeler:
Bir haşlanmış tavuk göğüs, yarım bağ ince doğranmış maydanoz, 250 gram ince doğranmış kuzu ıspanak, yarım kilo sarımsaklı yoğurt.
Yapılışı: bütün malzeme karıştırılır, kırmızı biberle süslenerek servis yapılır.
LOR PEYNİRLİ KIRMIZI BİBER:
Malzemeler: 4 tane salçalık kırmızı biber, iki yüz gram lor peyniri, bir yumurta, yarım demet maydanoz, yarım demet, dereotu.
Yapılışı: lor peyniri, yumurta, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz karıştırılır. Kırmızı biberler boylamasına ikiye bölünür, çekirdekleri çıkarılır ve içine lor peynirli malzeme konarak 200 derece fırında on beş dakika pişirilir.
RENGARENK CACIK
Malzemeler: bir tane ince doğranmış salatalık, bir tane rendelenmiş havuç, bir tane ince doğranmış kırmızıbiber, bir-iki yaprak ince doğranmış mor lahana, bir-iki dal maydanoz, bir-iki dal dereotu, bir-iki dal ayıklanmış semizotu, 250 gram yoğurt, bir- iki diş ezilmiş sarımsak, kekik, toz kırmızıbiber.
Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılır. Soğuk soğuk servis yapılır.
AYÇA KAYA ÇORBASI:
Malzemeler; bir çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday, yarım bağ semizotu yaprakları, iki tane ince doğranmış salatalık, on-onbeş taze nane yaprakları, yarım kilo yoğurt.
Yapılışı: Tüm malzeme karıştırılır. Kaselerde servis yapılır. Öğlen yemeğinde önerilir.