SağlıkTakıntıları Olan Kişi Nasıl Düşünür? Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Takıntıları Olan Kişi Nasıl Düşünür? Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

04.03.2021 - 14:14 | Son Güncellenme:

Davranış ile ilgili her konuda çok dikkatli davranmak gerekir. Özellikle de çeşitli takıntılar ile başa çıkmak çok önem taşıyor. Takıntıları olan kişi nasıl düşünür? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Takıntıları Olan Kişi Nasıl Düşünür Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer

Endişe ve kaygı duymak elbette her insanda bulunan özelliklerdendir. Fakat takıntı boyutuna ulaşmışsa bazı şeyler artık takıntıları olan kişi ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğini kabul etmek gerekir. Takıntı hastalığı ile ilgili merak edilen pek çok nokta var.

Takıntıları Olan Kişi Nasıl Düşünür?

Takıntı hali, kişide günlük yaşamını etkileyecek, günlük rutin ve aktivitelerini kısıtlayacak düzeye gelmişse artık obsesif kompulsif bozukluktan bile söz edilebilir. Uzman bir hekimden yardım alınması gerekebilir. Takıntıları olan kişinin bazı davranış kalıpları vardır:

Haberin Devamı

● ​​​​​​Takıntısı olan kişi bazı davranışsal eylemleri farkında olmadan tekrar eder. Örneğin; temizlik takıntısı olan kişi defalarca nedensiz yere elini yıkama ya da duş alma ihtiyacı hisseder.
● Aşırı düzen, kusursuzluk ve simetri takıntısı olan bir kimse sürekli eşyaların simetrik halde kalması için uğraşıp durur. Örneğin, duvardaki hafif eğik duran bir tablo kendisini son derece rahatsız eder. Huzursuzluk hisseder. Tablonun simetrisini düzeltmeden rahat edemez.
● Bazı takıntıları olan kişi de ise toplama alışkanlığı görülür. Değersiz, lüzumsuz ve hatta çöp niteliğindeki eşyaları anlamsızca toplar ve biriktirir. Biriktirme eylemi tekrarlanan bir davranış biçimi olarak görülür.
● Bilimsel olarak takıntının nedeni tam olarak açıklanamasa da; kuralcı, titiz, mükemmeliyetçi ve ayrıntıcı nitelikleri olan kişilerde bu hastalığa yatkınlığın daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
● Takıntı hastalığı olan insanların beyinsel iletimde önemli rolü bulunan serotonin maddesinin işlevlerinde bozukluklar tespit edilmiştir. Takıntı hastasının tekrarlanan ve günlük hayatını ciddi anlamda kısıtlayan bu davranışların gerisinde çok farklı sebepler ve bileşenler olduğu saptanmıştır.
● Sürekli güvence ihtiyacı içinde olmak hali. Normalin üstünde aşırı kuşku hali başka bir düşünce formudur. Takıntı hastasının kendisi bu eylemlerinin " takıntılı olduğunun " farkında bile olamaz. Bunun, çevresi tarafından görülmesi ve anlaşılması üzerine uzman desteği alması yönünde uyarılması gerekmektedir.

Haberin Devamı


Takıntı Hastalığı Nasıl Geçer?

Yapılan araştırmalar neredeyse her 100 insandan 3'nün takıntı hastası olduğunu ortaya koymuştur. Neredeyse her yaş grubunda görülebilmektedir. Bu da kadınlarda görüldüğü söylenebilir, fakat erkeklerde ise daha erken yaşta ortaya çıkabilmektedir. Takıntı hastalığı kendiliğinden geçmez ya da iyileşmez.

● ​​​​​​Erken teşhis edilmesi önemlidir. Sağlık kuruluşuna başvuran takıntı hastasına ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu ilaçlar beyinsel iletimde etkisi olan serotonin sistemi üzerinde tesir eden ilaçlardır.
● İlaç tedavisi ile birlikte ya da tek başına uygulanan başka bir tedavi şekli de " Bilişsel - Davranışçı Tedavi"dir. Takıntı hasatlığı belirtisi olan kişilerin aile hekimine ya da psikiyatri polikliniğine müracaat etmeleri gerekir.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Ev ev değil adeta müze! Aşk-ı Memnu'nun 'Hülya'sı emlak zengini çıktı
Ev ev değil adeta müze! Aşk-ı Memnu'nun 'Hülya'sı emlak zengini çıktı

Cadde | 27.04.2025 - 13:39

Kanal D'de ekrana gelen Aşk-ı Memnu'da Hülya karakterine hayat veren Zerrin Arbaş, evinin kapılarını açtı.

Yazarlar