BebekSüt veren annelere kafein uyarısı

Süt veren annelere kafein uyarısı

27.01.2014 - 11:32 | Son Güncellenme:

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Süt veren annelerin aşırı kafein tüketimi, mucize besin olan anne sütünü zararlı bir besin haline getirerek, bebeklerde reflü başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır” açıklamasında bulundu.

Süt veren annelere kafein uyarısı

Süt Veren Annenin Tükettiği Kafein, Bebekte Reflüyü Tetikliyor…

Haberin Devamı

Anne sütünün bebekler için en kusursuz besin kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, “Anne sütünün içerdiği bağışıklık sistemini güçlendirici besinler bugün, hiçbir mamada yüzde yüz oranında bulunmamaktadır. Her annenin sütü bebeğine özeldir ve onun ihtiyaçlarını en iyi şekilde giderecek özellikte doğa tarafından ayarlanmıştır. Ancak mucize besin olan anne sütü, bazen yarar yerine bebeğe zarar da verebilir, özellikle de emzirme döneminde anne beslenmesine dikkat etmiyor ve bolca kafeinli gıda tüketiyorsa “ diye konuştu.

Süt veren annelerin kafein yönünden zengin olan çikolata başta olmak üzere kakaolu gıdalardan ve kahveden uzak durmasının bebeklerinin sağlığı açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, “Bebeklerde ilk iki yaşta mide başı normalden daha gevşektir. Kafein de genel anlamda mide başını gevşeten ve midede asit salgısını artıran bir maddedir. Süt veren anneler, kafein içeren gıdalar tüketiyorsa bu doğrudan bebeği de etkilemektedir. Bebek de bol miktarda anne sütü kanalıyla kafein almaktadır. Bu da bebeğin reflü olmasına ve ilerleyen zamanlarda reflüye bağlı diğer hastalıkların ortaya çıkmasına kaynaklık etmektedir” diye açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

Sütünüzü Artırmak İçin Çikolata ve Kakaolu Gıdalar Tüketmeyin!

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; “Anneler sütlerini artırmak için tatlı olarak bol çikolata tüketmeyi tercih edebiliyor. Oysa bu, bebeğin sağlığı için son derece zararlıdır. Bir de çikolatanın yanında kahve de tüketiliyorsa, aşırı kafein tüketiminden dolayı bebek için durum daha da vahim bir hal al almaktadır. Özellikle de bu gıdaları tükettikten sonra bebeği emzirip ardından uyutmak reflüye en çok neden olan durumdur. Çünkü bebek yatar pozisyona girdiğinde mideden yukarı doğru olan kaçak, daha belirgin hale gelir ve bu da reflü oluşumunu tetiklemektedir.” açıklamasında bulundu.

Reflü, Zamanla Yerini Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Bırakabilir!

Reflünün doğumdan sonraki ilk altı ay içinde yüzde altmış oranında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yonca Tabak; hastalığın fışkırır tarzda kusmalar ve kilo alamama şeklinde seyrettiğini söyledi. Tabak, “İki yaşına doğru bebeğin mide başı güçlendiğinde aşırı kusmalar çoğu zaman son bulsa da geriye iz olarak; sessiz reflü adı verilen ve ilerleyen yaşlarda çocukta tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan bir durum ortaya çıkar. Sessiz reflü genellikle ağız kokusu, gece yastığa ağızdan salya akması, hıçkırık, ses kısıklığı, iştahsızlık gibi belli belirsiz bulgularla tanınır. Özetle; gıda alerjisi olsun ya da olmasın süt veren annelerin kafein ve çikolatadan uzak durması şarttır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sütünüz Arttırmak İçin Bol Su Tüketin, Uyuyun Ve İstirahat Edin…

Prof. Dr. Yonca Tabak, sütünü arttırmak için tatlıya başvuran annelere önemli tavsiyelerde bulundu. Tabak; “Süt veren annelerin sütünü artırması için tek ihtiyacı bol su tüketmek, uyumak ve istirahat etmektir. Çikolata ve benzeri kakaolu gıdalar sütünüzü arttırmak yerine bebeğinizi sağlığınızdan edebilir“ dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yonca Tabak ’tan Süte Veren Annelere Öneriler;

1- Özellikle süt yapar diyerek bol çikolata ve türevlerini tüketmekten kaçınılmalı.

2- Kafein içeren kahve, kolalı içecek gibi gıdalardan uzak durulmalı

3- Süt yapar diye şekerli gıdayı çok tüketmekten kaçınılmalı

4- Bol su tüketilmeli

5- Mutlaka gün içinde ve gece vakitlerinde bebeği güvenilir birine teslim ederek istirahat edilmeli. Uyku sütü artıran en değerli yöntemdir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar