23.03.2017 - 16:07 | Son Güncellenme:
Çok fazla alkol tüketmenin depresyona yol açabileceğini, vücudu susuz bırakabileceğini ve aşırı durumlarda siroza sebep olabileceğini biliriz. Ayrıca ertesi gün kendini kötü hissetmek ve mide problemleri gibi daha sık görülen sonuçları da vardır.
Ancak alkol kullanımının bu ilk akla gelenlerden çok daha fazla sağlık problemiyle ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Üstelik bunlar için çok sarhoş olacak kadar içmek de gerekmez. Alkolün oluşturduğu tüm toksinlerin vücuttan atılması 7 ila 10 gün sürebilmektedir. Egzersiz yapıyor ve sağlıklı besleniyor bile olsanız, sosyal içicilik olarak tanımlanan, zaman zaman bir içki içmek sisteminizde zarar verici maddelerin bulunması anlamına gelir.
Kalp aritmisi
Normalde çok içmeyen kişilerin, bir anda çok fazla içmesi kalp ritminde anormallikler meydana getirebilir. Kalp, tutarlı bir şekilde ve doğru hızda atmak için içsel bir düzene göre çalışır. Alkol bu düzeni bozar ve kalbin çok hızlı ya da düzensiz atmasına yol açabilir. Uzun dönemde, bir seferde aşırı içmek kalbin atışlarını düzenleyen elektrik sinyallerinin değişmesine yol açabilir.
Doğurganlık problemleri
Özellikle de erkeklerde alkol cinsel iktidarsızlığa yol açabilir. Fakat ereksiyon sorunu ve orgazm olamamanın yanında, haftada 5 içki içmek sperm sayısını ve kalitesini de düşürebilmektedir. Çinko vücut tarafından yeterince iyi emilemediğinden başları ve kuyrukları düzensiz bir şekilde oluşan spermler, hayatta kalamayacak embriyolar üretilebilir ve düşük vakaları görülebilir.
Ancak sosyal içicilikle ilgili doğurganlık sorunları sadece erkeklerde oluşmaz. Yapılan araştırmalara göre alkol alımının artması, kadınlarda doğurganlığın azalmasıyla ilişkili görülmüştür.
Karaciğer yağlanması
Alkolün vücutta metabolize edilmesi konusunda kadınlar biraz daha şanssızdır. Dolayısıyla karaciğer yağlanmasının kadınlarda görülme ihtimali de biraz yükselmektedir. Karaciğerde az miktarda yağ normal sayılırken %5-10’u aşan oranlar anormal kabul edilir. Bu hastalık genellikle çok ve sık içenlerde daha çok görülür ve yorgunluktan başka bir belirti göstermeyebilir. Eğer çok ilerlememişse alkol tüketimini sonlandırmak iyileşmeyi sağlayabilir.
Göz seğirmesi
Göz bölgesinde küçük kasılmalar görülmesinin 8 ana sebebinden biri alkol tüketimidir. Eğer yakın zamanda alkol alımını artırdıysanız göz seğirmesi görülebilir. Bu problem genellikle ciddi bir sorun olmasa da oldukça sinir bozucu olabilmektedir.
Artrit
Alkol vücutta enflamasyonu artırır. Dolayısıyla artriti olan kişiler alkol aldığında hastalığın belirtileri kötüleşecektir. Düzenli olarak alkol alındığında eklem ağrıları mutlaka kötüleşecektir ancak kişiden kişiye, artritin düzeyine göre ve normalde hissedilen ağrıya bağlı olarak, belirtileri kötüleştirecek alkol miktarı değişir. Bu bazıları için sosyal içicilik yani gecede bir içki, bazıları içinse daha fazlası olabilir.
Hormon dengesizliği
Böbreküstü bezleri (adrenal bezler) vücudumuzun hormon dinamosudurlar. Cinsiyet hormonlarının yanında glukokortikoidleri (özellikle kortizol) kontrol ederler ve bu hormonlar kan şekerini, enflamasyonu, bağışıklığı düzenlerler. Mineral kortikoidler (aldosteron gibi) ise tansiyonu ve sıvı dengesini düzenlerler.
Alkol böbretüstü bezlerinde stres ve tükenmişlik yaratabilir. Sağlıklı besleniyor olsanız bile bir gece aşırı içtiğinizde, özellikle de şekerli kokteyller tüketirseniz ve yeterince yemek yemezseniz, geçici hipoglisemi (glikoz değerlerinin düşmesi) görülebilir ve vücudun hipoglisemiye verdiği hormonal tepki bozulabilir. Günde bir içki bile kan şekerinin düşmesine sebep olur, bu da sağlıksız, şekerli ve karbonhidratlı gıdalar yeme isteğinizi artırır.
Kandida mantarı çoğalması
Alkolün şekerli gıdalar yeme isteğini artırmasının bir diğer nedeni de kandida mantarının çoğalmasına sebep olmasıdır. Kandida normalde sindirim sistemimizin iç yüzeyinde, probiyotiklerle yani iyi bakterilerle beraber yaşayan bir bakteridir. Çok fazla alkol alınınca kandida kontrolsüzce çoğalabilir ve alkole, şeker, karbonhidrata olan isteği artırabilir. Bu da kilo alımına, dokularda şişkinliğe, alerjilere, cilt enfeksiyonlarına, gaz ve şişkinlik şikayetlerine, ishale, kabızlığa, yorgunluğa yol açabilmektedir.
Asit reflüsü
Asit reflüsü, midedeki asit yemek borusuna tırmandığında görülür ve mide ekşimesine sebep olur. Sosyal içicilik, günde sadece 2-3 içki içmek asit reflüsüne sebep olabilir. Ancak içilen alkolün türü bu durumu etkilemektedir. Bazıları için sert içkiler soruna yol açarken, şarap bir problem yaratmaz. Kişilerin kendi verdiği tepkileri takip ederek, ona göre tercih yapmaları önerilir.