SağlıkSonda Nasıl Takılır? Sonda Takarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sonda Nasıl Takılır? Sonda Takarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

16.07.2022 - 17:39 | Son Güncellenme:

Hastanelerde tedavi sırasında hastalara çeşitli ekipmanlar takılır. Özellikle hastaların tuvalet ihtiyacının giderilmesi için sonda kullanılmaktadır. Sondanın ne işe yaradığı ise çok merak ediliyor. Sonda nasıl takılır? Sonda takarken nelere dikkat edilmelidir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Sonda Nasıl Takılır Sonda Takarken Nelere Dikkat Edilmelidir

Sonda, tuvalet ihtiyacını göremeyen hastaların idrarını yapmalarına yarayan bir düzenektir. Özellikle yaşlı, yatalak ve ayakta kalmaması gereken kişiler sonda hekim kontrolünde sonda kullanırlar. 

Haberin Devamı

Sonda Nasıl Takılır?

Hastanelerdeki yaşlı, yatalak ve ayakta kalmaması gereken kişiler tuvalet ihtiyaçlarını göremeyebilirler. Böyle durumlarda ise hastalara sonda takılarak tuvalet ihtiyaçları giderilir. İdrar ise sondanın ucunda bulunan tüpe dolar. Sonda takılırken çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle sonda uzman biri tarafından mesaneden idrar yoluna doğru sokularak takılmaktadır. Sonda çoğu zaman felçli kişiler için kullanılır.

Sonda için öncelikle mesane yolundan girmesi beklenir. Sondanın acı vermemesi için yağlanması gerekir. Sonda kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde takılmaktadır. Sonda kadınlarda klitorisin altından takılır. Erkeklerde ise sonda idrar kanalından dikkatli bir şekilde itilerek sokulur. Tüpün mesaneye ulaşmasının ardından idrar da akmaya başlar. Bu şekilde sonda tam olarak takılmış olur. 

Haberin Devamı

Sonda Takarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sonda takılırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Sonda takılırken bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir. Uzun süreli yatışlarda hastanelerde hastalar için sondalar kullanılmaktadır. Sondanın sürekli çıkarılıp takılmaması için sonda yalnızca bir defa takılır. Böylece idrarın gittiği tüp de doldukça değiştirilmelidir.

Bazı acil durumlarda ise tek kullanımlık sondalar kullanılır. Acil durum sondalarını ise kişiler kendileri de rahat bir şekilde takabilirler. Ayrıca yeniden kullanılabilen sondalar acil kullanımlar için üretilmiştir. Bu sondaların tekrar kullanılabilmesi için çok iyi şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Sonda iyi bir şekilde temizlenmez ise idrar yollarında da enfeksiyon oluşabilir. Sonda kullanımları sırasında çok dikkat edilmelidir. Sondaların temiz ve hijyenik olduğundan da mutlaka emin olunması gerekilir. Sondaların steril olması gerekir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar