11.09.2021 - 14:24 | Son Güncellenme:
Yaygın olarak görülebilen sağlık sorunlarından bir tanesi olan çene ağrısına sebep olabilecek çok sayıda unsur bulunduğundan tedavi içerisindeki başarı oranı, teşhisin doğruluk durumuna bağlı olmaktadır. Pek çok kişi, günlük hayatı olumsuz etkilememesi durumunda çene ağrılarını önemsememektedir ve doktora gitme gereksinimi hissetmemektedir. Ancak özellikle şiddetli bir şekilde seyreden ve birkaç gün içinde kendi kendine geçmeyen çene ağrıları, önemli olan bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu sebeple çenede zaman içerisinde hafiflemeyen ya da iyileşmeyen ağrıların söz konusu olması halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve bununla beraber gerekli muayeneleri yaptırmak önem arz etmektedir.
Sol Çene Ağrısı Neden Olur?
Sol çene ağrısının çok sayıda muhtemel sebebi mevcuttur. Bunlardan en yaygın şekilde görüleni çene ağrısı olgularının pek çoğunda etkili olan temporomandibular ekleme veya çene faaliyetinden sorumlu olan kas topluluğuna ilişkin bozukluklar olmaktadır. Bu bozukluklara bağlı şekilde meydana gelen çene ağrıları sıklıkla doğurganlık dönemindeki kadınları etkilemektedir. Ek olarak ise çenede ağrı oluşumuna sebep olan diğer faktörlerin birkaç tanesi şu biçimde sıralanabilir:
Uykuda diş gıcırdatılması ve dişleri sıkma davranışlarının ortaya çıkması
Kireçlenme veya kemik dokusu iltihabı
Sinovit veya kapsülit gibi eklemler ile bağların iltihabi durumu
Migren ağrıları
Sinüzit
Diş ve diş eti hastalıkları
Gerilim tipi baş ağrıları
Sol Çene Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene ağrısının kalıcı bir şekilde geçmesi için ağrıya sebep olan durumun tespit edilmesiyle beraber tedavisinin de yapılması gerekmektedir. Ancak kalıcı çözüm sürecine kadar olan zaman içinde ağrının hafifletilmesini sağlayan bazı uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalar şunlardır:
Sol çenede ağrıyan kısmın üstüne ısıtılmış havlu koymak
Ağrılı olan kısma soğuk uygulaması yapmak
İbuprofen ya da parasetamol içerebilen ağrı kesicileri kullanmak
Etkilenmiş olan çene eklemine, işaret parmağı ve orta parmak aracılığı ile hafif bir şekilde bastırarak ve ardından da daireler çizerek masaj yapmak şeklinde sıralanabilir.