SağlıkSkolyoz Dereceleri Nedir? Skolyoz (Omurga Eğriliği) Kaç Derecede Tehlikelidir?

Skolyoz Dereceleri Nedir? Skolyoz (Omurga Eğriliği) Kaç Derecede Tehlikelidir?

10.09.2021 - 13:59 | Son Güncellenme:

Omurga sağlığı oldukça önemlidir. Özellikle omurgayı ilgilendiren hastalıklar ciddi anlamda sorunlara yol açabilir. Özellikle de skolyoz denilen hastalık pek çok kişiyi etkilemektedir. Skolyozun dereceleri de çok önem taşır. Skolyoz dereceleri nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Skolyoz Dereceleri Nedir Skolyoz (Omurga Eğriliği) Kaç Derecede Tehlikelidir

Skolyoz dereceleri genellikle ileri, orta ve düşük şeklinde üçe ayrılmaktadır. Belli bir dereceye göre skolyozun da tehlike dereceleri belirlenmektedir. Omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz hastalığının tedavisinde fizik tedavinin yanı sıra cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Skolyoz Dereceleri Nedir?

Skolyoz genellikle omurganın sağ ve ya sol kısma doğru eğrilmesi ile oluşur. Ortopedik bir problem olan skolyoz günümüzde çok yaygın olarak görülmektedir. Skolyoz nedeniyle hareket kabiliyeti kısıtlanırken hastalığın çeşitli semptomları da ortaya çıkar. Skolyoz ilerlemesine göre derecelendirilir. Buna göre skolyoz genellikle düşük, orta ve ya ileri olarak üç kısma ayrılır. Buna göre skolyozda 20 derecenin altında düşük eğrilik oluşur.

Ayrıca 20 ile 30 derece arası da orta eğrilik de kabul edilir. Skolyozda 45 derecenin üzerinde ileri eğrilik oluşmaktadır. Röntgen grafileri ile birlikte skolyoz derecesi de ölçülebilir. Skolyoz hastalığı ile birlikte çeşitli omurilik problemleri de görülebilir. Skolyoz genel olarak başka hastalıkların da etkeni olabilir. Bu nedenle skolyoz hastalarını geniş bir kapsam ile ele almak gerekiyor.

Haberin Devamı

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Kaç Derecede Tehlikelidir?

Omurga eğriliği adı ile bilinen skolyoz derece ile ölçülür. Omurga eğriliklerinde 10 derecenin üstü skolyoz olarak kabul edilmektedir. 20 derecenin altındaki skolyoz hafif olarak ele alınır. Bu derecedeki skolyozda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bu seviyedeki skolyoz hastaları kontrollerini mutlaka yaptırmalılar.

Bu sayede omurgadaki eğrilikte artış olup olmadığı da kontrol edilir. 20 ile 40 derece arasındaki skolyoz orta dereceli olarak bilinmektedir. Ayrıca 40 derecenin üzerindeki omurga eğriliği şiddetli skolyoz kapsamına girer. Özellikle 40 derece üzerindeki skolyoz görüntüsü ile eğrilikler de çok şiddetli belirtiler gösterir. Tehlikeli boyutlara oluşan skolyoz 40 derecenin üzerinde olduğu takdirde ancak cerrahi operasyon ile tedavi edilmelidir. Skolyoz tedavisi mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Bu sayede skolyozun da ilerlemesi ve tehlikeli boyutlara ulaşmasının önüne geçilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar