SağlıkSkolyoz Ameliyatı Nedir, Nede Yapılır? Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Skolyoz Ameliyatı Nedir, Nede Yapılır? Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

15.03.2021 - 17:47 | Son Güncellenme:

Günümüzde pek çok farklı sağlık sorunu bulunmaktadır. Bu sağlık sorunları çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Omurga hastalıkları da çok sık görülmektedir. Özellikle skolyoz da en merak edilen hastalıklardan bir tanesi olarak ortaya çıkıyor. Skolyoz ameliyatı nedir, neden yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik...

Skolyoz Ameliyatı Nedir, Nede Yapılır Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılıyor

Skolyoz ameliyatı, hastalığı ilerlemiş olan kişilere uygulanır. Tüm cerrahi tedavilere rağmen yanıt alınamıyorsa, egzersiz ve korse tedavisi de işe yaramadığı takdirde skolyoz ameliyatı yapılabilir.

Skolyoz Ameliyatı Nedir?

Günümüzde en sık görülen omurga deformitesi olan skolyoz travma ile doğumsal gelişim bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı skolyoz olgularının ise yüzde 80'inin nedeni bilinmiyor. Skolyoz çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Sırtın bir bölümünde kabarıklık oluşmasının yanı sıra kalçalar da aynı seviyede olmaz. Bu nedenle anne ve babaların da bu konuda dikkatli olmaları gerekir.

Skolyozun derecelerine ve ilerlemesine göre skolyoz ameliyatı uygulanır. Cerrahi tedavisi ilerlemiş ve skolyoz derecesi hızla artan kişilerde de skolyoz ameliyatı yapılır. Hastalarda erken müdahale ile birlikte omurga restorasyonu yapılır. Ameliyat sırasında bazı cihazlar ile omurilik ve sinir hasarları önlenir. Skolyoz ameliyatı çoğu durumda başarılı sonuçlar verir. Skolyoz ameliyatı dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Skolyoz ameliyatı son derece önemli ve riskli ameliyatlardan biridir. Özellikle ipli skolyoz ameliyatı kapalı yöntem ile yapılmaktadır. Buna göre küçük deliklerden omurlar da kamera eşliğinde vidalanır. Bu omurların vidalarına da ip geçirilerek ameliyat tamamlanır. Bu şekilde skolyozun neden olduğu eğrilik düzelse de omur füzyonu hareketsiz kalacaktır.

Skolyoz ameliyatının ardından omurgadaki eğrilik yüzde 60 ve ya yüzde 70 oranında düzelme sağlayabilir. Bu ameliyat sonrasında hastanın boyu uzadıkça omurgadaki eğrilik de düzelmeye devam eder. Skolyoz ameliyatının sonrasında da hastaların tedavi süreci yakından izlenir ve gelişim düzeylerine bakılır.

Skolyoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz hastalığının bazı belirtileri vardır. Buna göre omurga yana doğru bir eğilim gösterir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda omurga yana ve öne doğru eğrilik eğilimi gösterir. Ayrıca omuz ve kalçalar da simetrik duramaz. Kişide nefes darlığı ve yorgunluk belirtileri de görülür.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar