SağlıkSiyanoz Nedir? Siyanoz Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siyanoz Nedir? Siyanoz Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

10.09.2021 - 16:16 | Son Güncellenme:

Kardiyoloji alanının ilgilendiği pek çok rahatsızlık bulunur. Bu rahatsızlıklar kimi zaman kalbin mevcut yapısı ve hastalıkları olabildiği gibi kimi zaman oksijene bağlı düzensizlikler sonucu ciltte meydana gelen problemler şeklinde de olabilmektedir. Deri rengini oksijen sayesinde yenileyen ve koruyan bir yapıya sahiptir. Deriye belirli miktarda oksijen gitmemesi bazı bölgelerde morarmaya ve renk değişimine neden olur. Peki siyanoz nedir? Siyanoz belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.

Siyanoz Nedir Siyanoz Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Siyanoz, derinin bazı bölgelerine yeterli seviyede oksijen gitmemesine bağlı olarak karşılaşılan renk değişimidir. Bu değişim nedeniyle cilt renginde maviye ve mora çalan bir görünüm oluşur. Tıp dilinde siyanoz olarak bilinen bu rahatsızlık günümüzde morarma şeklinde de kullanılabilmektedir.

Haberin Devamı

Siyanoz nedir?

Derinin mevcut yapısı içerisinde bazı bölgelerine oksijen ulaşmaması neticesinde yaşanan morarma durumuna siyanoz adı verilir. Siyanozun neden olduğunu tespit etmek için muayene gereklidir. Siyanozu bir hastalık olarak değil başka bir hastalığın belirtisi olarak tanımlamak daha doğrudur. Vücutta genellikle dudak, tırnak, dil gibi alanlarda belirti gösteren morarmalar 2 farklı şekilde oluşabilir. Tip 1 siyanoz ve Tip 2 siyanoz şeklinde tanımlanan bu durum nedenlerine ve vücutta oluşum gösterdiği yerlere göre açıklanmaktadır.

Tip 1 siyanoz kanın mevcut oksijen seviyesinin atar damar içerisinde düşük halde bulunması şeklinde tanımlanır. Hemoglobin yapısıyla alakalı bir sorundur. Böyle bir durumda dudaklarda ve dilde morarma görülür. Genellikle solunum sıkıntıları (KOAH), beyin depresyonu, PDA, ASD gibi rahatsızlıklar neticesinde oluşur. Tip 2 siyanoz adı verilen periferik siyanozda ise vücudun dolaşım hızında bir yavaşlama, dokulara normalinden fazla oksijen iletilmesi gibi bir problem söz konusudur. Aşırı stres, kalp yetmezliği, kalp kapakçıklarında daralma, hava değişimi gibi durumlara bağlı olarak meydana gelir.

Haberin Devamı

Siyanoz belirtileri nelerdir?

Siyanoz diğer adıyla da morarma en çok derideki renk değişimiyle belirti gösterir. Bir hastalık olarak tanımlanmaması nedeniyle farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Doğal ışıkta morarmaların görülmesi daha kolay olmaktadır. Kalp atışında hızlanma, baş ağrısı, nefes darlığı, kas seğirmesi, odaklanma problemlerinde, hırıltı veya öksürük gibi belirtiler de gösterebilmektedir.

Siyanoz tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi için öncelikli bu problemin neden oluştuğunu tespit etmek gerekir. Bazı hastalarda hava yolu tıkanıklığını açmak için bazı ilaçlar verilebilir. Oksijen tedavisi, mekanik ventilasyon, non-invazif ventilasyon gibi yöntemler de uygulanabilmektedir. Siyanoz genel bir sağlık problemi olması nedeniyle uygulanacak tedavi yöntemi için öncelikle altında yatan neden tespit edildikten sonra tedavi planlaması oluşturulur.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar