Uyku; bilindiğinin aksine bir koma hali değildir. Bilincimiz kapalı değildir aksine beyin dalgalarımız uyanık olduğumuz dönemdeki gibi canlıdır. Uyurken çalan bir kapı yada telefonu duyabiliriz. Uyuruz çünkü; dinlenmeye ihtiyacımız vardır. Uyumak o gün öğrenilen bilgilerin depolamamızı sağlar. Ayrıca kilo vermemize yardımcı olur, enerjimizi yeniler, mantıklı karar vermemizi sağlar, düşünmeyi artırır, hastalanmamızı sağlar. Bir insan uyumazsa başına neler gelebileceğiniz siz düşünün!
Gün içinde öyle telefonlar, e-mailler alıyorum ki uyumayan ailelerin neler yaşadığını yakından biliyor ve şahit oluyorum. Sevgili anne-babalar bebekleriniz uyumazsa sizde uyuyamazsınız ve gün içinde sinirli agresif ve tahammülsüz olmanız doğaldır. Unutmayın ki küçük melekleriniz kadar sizin de uykuya ihtiyacınız vardır. Aileler en çok bebeklerinin kısa süre uyuyup uyandığından şikayet ediyorlar. Gün içinde 30-45 dakikalık kısa uykular yada gece boyunca saat başı uyanmalar, bunlar bebek için oldukça kötü uykulardır peki bebekler neden bu kadar kısa uyurlar?
Uzun yıllar boyunca uykunun huzur hali olduğu düşünülüyordu. Ancak küçük bebekler incelendiğinde uykunun daha ilginç olduğu keşfedilmiştir. Bebekleriniz uyurken baktığınızda gözleri kapalıyken göz kapaklarında hareketlilik, gülümsemeler, hızlı soluk alıp verdiklerini göreceksiniz. Çünkü uyku uzun ve tek bir tür değildir kendi içinde aşamalıdır. Uyku iki temelden oluşur. REM(hızlı göz hareketli uyku) ve non-REM (dinlendirici uyku). Hafif uyku olarak adlandırdığımız REM uykusu aslında rüyalarımızı gördüğümüz aşamadır. REm dışı uykusu ise derin uyku halimizdir. Yetişkinlerde hemen hemen her 90 dakikada bir uykumuz hafif uykudan derin uykuya ve daha sonra tekrar derin uyku döngüsünü tamamlar. Bebeklerde ise bu süre yaşına göre farklılık gösterir. Çoğu ailenin şikayetçi olduğu kısa uykuların sebebi bebeklerin bu döngü geçişini sağlayamamasından kaynaklanmaktadır. Bebeklerde genellikle bu döngü 30-45 dakika gibidir. Gündüz uykuları bu kadar kısa olan yada gece boyu bu kadar kısa süreli uyanan bebekler sersem gibidir ve kalitesiz uykular uyuyor demektir. Çünkü tam derin uykuya geçerken uyanır ve dinlendirici uykuyu yapamadan güne devam ederler, bu da onlar için oldukça zordur. Huysuz olurlar, uyandıktan çok kısa süre sonra tekrar uykuları gelir ama uyuyamazlar anne-babanın tüm günü bebeği uyutmakla geçebilir. Çocuklarımıza bu uyku döngüsünü atlatmayı öğretmeliyiz.
Ebeveyn desteğiyle(sallanarak ,emzirerek,kucakta) uyuyan bebeklerin uyku döngülerinde tekrar destek beklemesi şaşırtıcı değildir. Bir bebek yatağında kendi kendine uykuya dalarsa uyku geçişlerini de destek duymadan yapabilecektir. Kimse gece boyunca kesintisiz uyumaz. Bebeklerimizde uyanacaktır elbette ancak onlara uyumayı öğretirsek tekrar kendi başlarına uykuya dönebileceklerdir.
Sevgilerle,
Sinem Gerger Akınal
0-5 Yaş Uyku Danışmanı