Sen kendin ile ilgili ne düşünüyorsan sana onu onaylatacak birini seçersin. ( Zıt karakter seçimi)

Kendini değersiz, yetersiz, ilgi ve sevgiyi koşulsuz hak etmeyecek biri olarak görüyorsan sıkı dur: kibirli, soğuk, eleştirel veya benmerkezci birini çekeceksin hayatına.

O senin zihnindeki şemayı sürdürücü görev üstlenecek ve sen bu sayede bildiğin bir şeyi sürdürmenin güvenini yaşayacaksın.

Çocukken gördüğün ilişki modelini aynı şekilde yaşayarak, bildiğin kalıplarda ilişkini sürdüreceksin.

“Atla Gel Şaban filminde” mafya tarafından kaçırılan rahmetli Kemal Sunal, ganyan tahminlerinde ilham almak için her sabah yaşadığı minibüs sahnesinin aynısını yaşatmak için mafya üyelerine roller vermişti. Biri dedikodu yapan teyze, diğeri teypteki parçayı söyleyen sanatçı, diğerleri de minibüs içindeymiş gibi sallanan rolleri yapıyorlardı. Amaç; aynı ortamı yaratıp aynı ilhamı yakalamaktı.

Haberin Devamı

İşte savaşmak istediğin yaraları dışa vuracak, o yaraları açacak, aynı yaklaşımı sergileyecek kişiyi seçerek, ortaya çıkacak düşünce ve duygularınla baş etmeye çalışacaksın. Yani bir nevi onun sayesinde bunlardan kurtulmaya çalışacaksın.

Bunun yanında aileden bu yana tek bildiğin ilişki senaryosu ne ise onu uygularsın. Onu uygulamak için de senaryoya uygun kişiyi seçersin. Mesela boyun eğici veya bağımlı (sürekli memnun etmeye çalışan ) bir ilişki sistemi içinde büyüdüysen ve kendini zamanla böyle algıladıysan ,aşırı fedakârlık yapacağın, sürekli ilgi talep edeceğin; sorumsuz, benmerkezci ve soğuk birini seçmen tesadüf olmayacaktır. Neden mi? Çünkü tek bildiğin ilişki şekli budur ve bildiğin her şey bilmediğinden daha tanıdık ve güvenli gelir sana. Ve unutmamak lazım k, bu ilişki sistemi anne-baba tarafından kurulur.Ve çocuklar farkına varmadığı sürece bu senaryonun ölene kadar aktör/aktristi olurlar.

İnsanın her problemi, kendisini yaşatacak ve sürdürecek ortam ve kişiye ihtiyaç duyar. Yani sigara bağımlısının sigara içen ortamlara ihtiyaç duyması gibi. Yani kurtulamadığınız her şeyin kontrolüne girdiğiniz için, o sizi kendisini besleyecek ortama sürükler. Az önce bahsettiğim sigara örneği gibi. Ve sen gider, yaranı tedavi edecek kişiye değil, onu daha çok kaşıyacak büyütecek kişiye takılırsın. Bunun adına da elektrik almak dersin.

Haberin Devamı

Elektrik almak mı dedin? Evet. Kimden elektrik alacağımızı önceden biliriz. Şayet kendimizi doğru tanıyorsak. Ama kendisini tanımayan, neyi niçin tercih ettiğini bilmeyen biri muhtemelen yanlış( zıt) seçim yapacaktır.

Mesela sağlıklı seçimde kendi karakteriyle uyumlu,ortak noktaları fazla olan,aynı dili konuşan biri seçilirken sen, daha ilk başlardan itibaren çatıştığın, kafandaki profile uydurmaya zorladığın birini seçeceksin. Bu çatışmadan beslenecek,bir yandan çocukluktan gelen duygu düşüncelerle savaşırken diğer yandan da muhtemelen bozuk şemalı birini seçtiğin için kopuşun çok zor olacaktır.

“Zıtlar birbirini çeker” olayı budur. Herkes kendi senaryosunu besleyecek kişiyi seçiyor.

Diğer yandan da zıt şemalar fixleştiğinde de ayrılık çok zor ve uzun sürer. Senin umudun işkenceni uzatırken, onun da bu yıpranması gizli bağımlılık yaratabildiği gibi yıpranmanın verdiği güçsüzlükten ayrılma gücü azalmış olabilir.

Haberin Devamı

Yani bilindiğinin aksine, insan ne kadar çok yıpranıyorsa o kadar ayrılma gücünü daha az buluyor.

Genelde bozuk şeması ( zihinsel senaryosu ) olan kişi, sakin ilişkiyi sıkıcı ve keyifsiz algılar. Bol aksiyonlu ilişkiyi seçer. Bunun için ise sürekli çatışacağı birini bulması lazımdır.

Çözüm ve önerileri ile devamı hazırlanmakta olduğum kitabımda olacak…

Serhat Yabancı

Yazar

Aile-İlişki-Evlilik Terapisti

serhatyabanci@hotmail.com

www.serhatyabanci.com

www.twitter.com/serhatyabanci

hwww.facebook.com/serhatyabanci

www.instagram.com/serhatyabanci