Aile bütünlüğünü koruma meclis araştırma komisyonu kısa özet

Aile bütünlüğünü koruma komisyonu hakkında.

Rapora giren görüşlerim :

(-İlgili kuruluş ikame programını kendisi önermeli, RTÜK onlar arasından seçim yapmalıdır. Evlilik programları mutlaka denetime tabii tutulmalıdır. Sahte nişan ve nikah organizasyonları yapılmaktadır. Evlilik programlarının formatının RTÜK tarafından belirlenip ilgili kanallara gönderilmesi gerekmektedir. Türk toplumunu yansıtan diziler izlenmemektedir. Türkiye’de aldatma, cinsel içerik ve şiddet öğelerini içermeyen dizilerin rağbet görmesi son derece zordur. Akredite edilmiş, sertifikasyonunu tamamlamış uzmanlarca evlilik programlarının desteklenmesi gerekmektedir. Ahlak, inanç ve uyum evlilik programlarında ilk üç sırada yer almamaktadır. Kadın cinayetleriyle ilgili haklılık yaratacak vurguları kaldırmak gerekmektedir. Çocuk tacizlerinde savcılık ve karakolda verilen ifadelerin detayları verilmemelidir. Detayların verilmesi toplumda duyarsızlaşmanın artmasına yol açmaktadır. (Haberin pornografisi) Kadına yönelik cinsiyetçi haber dili kullanılmaktadır. Medya; şiddet ve cinsiyetçiliği yeniden üretmektedir. Kötünün model olarak gösterilmemesi gerekmektedir. )

Haberin Devamı

- ( Raporun Evlilik programları bölümündeunutmak mı affetmek mi kitabımdan anket çalışmam, olduğu gibi eklenmiştir. )


Sosyal medyada dolanan çocuğun tecavüzcüsü ile evlendirilmesinin teşvik edilmesi iddiası doğru değildir. Komisyona uzman olarak destek veren ve katılan biri olarak hatalı kısmı düzeltme gereği hissettim.

Komisyonun önerisi: bugün itibariyle küçük yaşta evlilik yapmış, bazılarında 1 bazılarında 7 ye kadar çocuk sahibi olmuş evlilikler ile ilgilidir. Ülkemizde şuan 3000 bine yakın gayri resmi şekilde evlilik yapan ve çocuk sahibi olan çiftleri kapsamaktadır.
Böylece sadece geriye dönük durumlar için bir öneri içermektedir. Mevcut çocuk istismarının suç olması, erken yaşta evliliğin suç olması devam edecektir.

Erkeğin 5 çocuklu eşini istismar ettiği iddiasıyla mahkum olması ile ailenin ciddi travmalar yaşadığı, çocukların eğitimi ve bakımının aksadığı, kadının ruhsal sorunlar ve suçluluk yaşadığı,erkeğin iş kaybı yaşadığı fark edilmiştir. Geri dönük olmak şartıyla, cezanın affı değil, denetimli serbestliğe dönüşümü önerilmektedir.
3000 ye yakın aile babasını cezaevine atmak, sorunu çözmeyecektir. Çocuklar babasız, kadınları kocasız, çocukları okulsuz bırakmaktadır.
Ama bir kereye mahsus düzenlemenin yapılması 3000 aileyi kurtarabilir. Öneri ; karar çıkması halinde sonrasını kapsamamakta, istismarı kesin olarak suç saymakta ve sayılmasını da önermektedir.

Haberin Devamı

15 yaşında kızla evlendiği için 8 yıl 20 gün hapis cezası alan ve 4 çocuğu bulunan 24 yaşındaki Rıdvan Koç gibi.

Kocasının hapse girmesiyle 4 çocuğuyla yaşayan Fadime Koç ise, 7 yıllık evli olduğunu belirterek "4 çocuğum var. 4 çocuğumla mutlu bir hayat yaşarken geldi eşimi aldılar. Hayatı bize zehir ettiler. Ben eşimi 10 senede beklerim ama çocuklarım baba özlemine dayanamıyor, çocuklarımın psikolojisi bozuldu devamlı babalarını istiyorlar. Uyumuyorlar, yatmıyorlar, yemek yediremiyorum. Komşulara yalvarıyorum acile götürsünler diye babaları olsa böyle bir şey olmaz. Çocuklarım üç ay baba özlemine dayanamadı 8 yıl nasıl dayanacak benim çocuklarım baba özlemine…

Haberin Devamı

Büyükçekmece Mimarsinan Mahallesi'nde kalan A.C.T. 2010 yılında 16 yaşındayken, o tarihte 13 yaşında olan D.T.'ye aşık oldu.
Ailelerin rızasıyla imam nikahı kıyılan ve düğünleri yapılan çift, bu tarihten sonra birlikte yaşamaya başladı. A.C.T., düğünün hemen ardından hamile kalan eşini kontrol için Mimarsinan Sağlık Ocağı'na getirdi. Küçük yaşta hamile kalan D.T'yi muayene eden doktor durumu Büyükçekmece Kaymakamlığı'na bildirdi. Kaymakamlığın suç duyurusuyla A.C.T. hakkında 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan dava açıldı. Çiftin, 2011'de bir kız çocuğu dünyaya geldi.

MAHKEME 5 YIL 6 AY 20 GÜN HAPİS CEZASI VERDİ
Büyükçekmece 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava 25 Haziran 2012 tarihinde sonuçlandı. Mahkeme A.C.T.'ye, 5 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. Bunun üzerine A.C.T. Yargıtay 14. Ceza Dairesi'ne başvurarak hakkındaki karara itiraz etti. Bu sırada çiftin yaşlarının reşit olmasıyla 2014 tarihinde resmi nikahları kıyılırken, D.T., ikinci kez hamile kaldı.

CEZASINI SİLİVRİ CEZAEVİ'NDE ÇEKİYOR
Yargıtay 14. Ceza Dairesi 16 Haziran 2015 tarihinde ilk mahkemenin kararını oy birliğiyle onadı. Karar üzerine A.C.T. geçtiğimiz Cuma günü tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne gönderildi.
AİLE İÇİN ZOR GÜNLER
İşte bu andan itibaren A.C.T.'nin ikinci çocuğuna hamile olan eşi D.T. ve 4 yaşındaki kızı M.T. ile babası Selçuk ve annesi Sevil Turfan için zor günler başladı. Bir kızıyla ortada kalan D.T., önceki gün ikinci kızını dünyaya getirdi. Oğlunun cezaevine girmesiyle büyük bir şok yaşana baba Selçuk Turfan ile anne Sevil Turfan, çaresiz kaldı.

"ROMANLARDA ERKEN YAŞTA EVLİLİK GELENEKTİR"
Anne ve baba bugün yakınları, komşuları ve arkadaşlarıyla birlikte oğlunun evinin önünde eylem yaptı. Eyleme A.C.T.'nin yeni doğum yapan eşi hastanede olduğu için katılamazken büyük kızı M.T. ile anne ve babası, yakınları, komşuları, hazırladıkları pankartlarla katıldı. Burada bir açıklama yapan baba Selçuk Turfan, romanlarda erken yaşta evliliğin bir gelenek olduğunu ifade ederek, küçük yaşta evliliğin suç olduğunu yargılanacaklarını öğrendikleri zaman haberdar olduklarını söyledi.

"BÖYLE BİR CEZAYI OĞLUMUZ YARGILANACAĞI ZAMAN ÖĞRENDİK"
Selçuk Turfan,"Bizim Romanlarda erken yaşta evlilik bir gelenektir. Ben de evlendiğimde, eşim o zaman 14 yaşındaydı. Annem ile babam da aynı şekilde evlendiler, dedelerimiz de erken yaşta evlendiler. Yani Romanlarda bu olağan birşey. Ama bunun suç olduğunu, böyle bir yasa olduğunu bilmiyorduk. Bilseydik kesinlikle karşı çıkardık. Zaten şimdi erken yaşta evlenmeye biz de karşıyız. Böyle bir cezayı, oğlumuz yargılanacağı zaman öğrendik. Biz okumuş insanlar değiliz, cahil insanlarız.

“Kanımca ceza alması gereken ebeveynler olmalıdır.”

Diğer öneriler:

  • Yoksulluk nafakasının sınırlı olması ( 1 gün bile evli kalıp ömür boyu nafaka vermek adil değil) ( alan tarafı iş gücünden alıkoyar, verenin ise hayatına ömür boyu ipotek koyar)
  • Red edilen davalarda boşanmak için 3 yıl ayrı geçirmek şartının 1 yıla indirilmesi,
  • Çocukların icra müdürlüklerinn icra memur ve kolluk kuveeti eliyle teslim edilmesi görevinin aile bakanlığında oluşturulacak yeni birime devredilmesi,
  • aile içi şiddet dışında arabulucuğun devreye girmesi
  • Kadının kendi soyadını kullanabilmesi
  • Çocuk velayetinde ortak veleayet getirilmesi
  • aile hukukundan kaynaklanan tüm davaların basit yargılama usulüne tabi kılınması yönünde mevzuatta düzenleme yapılması,
  • Mal rejimi davalarının boşandıktan sonra 10 yıl sürenin 1-3 yıla indirilmesi ( 10 yıl olması, husumeti sıcak tutar. taraflar birnirinin hareketlerıne veya duygu iniş çıkışlarına göre hareket etmemelidir)
  • Aile içi şiddet suçları” ile “cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar da infazının ağırlaştırılması ( açık cezaevinin olmaması, işe girememesi, özel hücre , erteleememe,zorunlu tedavi..)
  • bekleme-iddet süresinin kaldırılmasına ilişkin görevin, mahkemelerin iş yükünü azaltmak için, mahkeme görevinden çıkartılıp evlendirme memuruna verilmesi,

  • Evlilik birliği kurulurken ve boşanma gerçekleşirken ailenin toplumun temel taşlarından biri olduğu gözetilerek eşlerin evlilik konusunda, boşanırken müşterek çocukları var ise velayetin kullanılması konusunda taraflara eğitim verilmesi;

    Evlilik gerçekleşirken ve boşanma gerçekleşirken ailenin toplumun temel taşlarından biri olduğu gözetilerek eşlerin evlilik konusunda, boşanırken velayetin kullanılması konusunda eğitim verilmesi yönünde düzenleme yapılması,

    -Ailemahkemelerinde görülen davalarda malvarlığına konulacak tedbirler konusunda tarafların mağduriyetlerine mahal vermemek üzere özel bir düzenleme yapılması,

    - Adli tebligatlarda özellikle boşanma davalarındaki hassasiyet göz önüne alınarak özel bir tebliğat usulünün getirilmesi,

    - Evlilik sona erdikten sonra aile konutu şerhinin kaldırılmasına ilişkin açılan davanın mahkemeleri meşgul ettiği gözetilerek bunun idari bir işlem sayılması konusunda düzenleme yapılması,

    -Boşanma davaları sürerken evliliğin devam edebileceği yönünde hakimde bir kanaat oluşursa tarafları aile danışmanına yönlendirme konusunda hakime yetki verilmesi,

  • boşanma davasına bakacak,hakim, uzman çalışan ve avukatların özel eğitimler almış ve bu konuda sertifika almış olması yönünde düzenleme yapılması,
  • uzaklaştırma tedbiri verilen şiddet uygulayan hakkında da barınma uygulanabilmesi amacıyla mevzuatta düzenleme yapılması,


    ELEŞTİRİLER

  • 15 yaşın altında olması durumunda ise şahsi cezasızlık sebebi sayılacağına ilişkin düzenleme yapılması, (ebeveynin 15 yaş altını evlendirme yolunu açar)
  • Hadım uygulamasının önünü açması,
  • Şiddette belge kanıt zorunluluğu ( köydeki eğitimsiz kadın nerede kanıt bulacak?)

....Devamı bir sonraki yazımda.

Serhat Yabancı


Aile-evlilik Terapisti
Yazar