08.08.2021 - 13:18 | Son Güncellenme:
Köy ürünleri satan pazarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz sepet peyniri Ege Bölgesi’nde geleneksel yöntemlerle üretilmektedir. Yöresel olarak Cunda sepet peyniri, Ayvalık sepet peyniri gibi çeşitli yöresel isimlerde taşımaktadır. Lezzet bakımında diğer peynir türleri ile kıyaslandığında birçok insanın damak tadına hitap eden bir peynirdir.
Sepet Peyniri Nedir?
Ege Bölgesi’nde özenle yapılan ve son derece özel bir tada haiz yöresel bir peynir çeşididir. Örme sepet kalıpları kullanılarak yapıldığı ve sepet örgüsü desenini taşıdığı için bu ad ile anılmaktadır. Sepetlere basılarak üretilen bu değerli peynir tam yağlı ve az tuzlu olma özelliğine haizdir. Ege’de üretilen en ünlü sepet peynirlerin başında Balıkesir sepet peyniri öne çıkmaktadır.
Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?
Yapımında derin bir tencereye süt konulur ve kaymaya bırakılır. Kaynama sonrası tencereye peynir suyu, sirke ile limon suyu eklenerek sütün kestirilmesi sağlanır. Oluşan iri parçalar alınır ve sepet biçiminde bir kabın içerisine hafifçe bastırılarak konulur. Fazla su süzülür ve ilk süzülme bitiminde arzu edilen ölçüde tuzlama yapılır. Sepet biçimi alması amacıyla üzerine ağırlık konulur. Tam süzülme için yaklaşık olarak 2-3 saat bekletilir. Sonra tütsüleme ve streç ile kaplaması yapılarak dinlenmeye bırakılır. Tüm bu işlemler sonrası sepet peyniri tüketime hazırdır.
İçindekiler Nelerdir?
Sepet peyniri %80- %90 gibi yüksek oranlarda inek sütünden üretilir. Geri kalan oranlarda ise farklı çeşit sütler kullanılmaktadır. Organik maya ve süt ile hazırlanan sepet peyniri tamamen yöresel yöntemler ile üretilmektedir. Yağ ve protein oranı yüksektir. Tam yağlı sütlerden üretildiği için kalori miktarı yüksektir.