28.12.2017 - 18:13 | Son Güncellenme:
Kadınların yaklaşık %9’u hayatlarının belli bir döneminde cinsel ilişkiden sonra ertesi gün adı verilen cinsel ilişkiden sonra hamile kalmayı önleyici hap kullanırlar. Bu hap vajinada kanama yapabilir. Kanama yaşadığınız zaman vajinanızın dinlenmesi için birkaç gün verin kendinize ve mutlaka bir doktora görünün. Cinsel ilişkiden sonra kanama yapan her şeyi haberimizin içerisinde bulabilirsiniz.
İlk cinsel birleşmede görülen kanama
İlk kez cinsel birliktelik yaşadığınızda kanamanızın olması normaldir. Bu kanama kızlık zarının yırtılmasıyla olur. Kızlık zarı vajina içerisinde ince bir doku parçası olarak yer alır. Kızlık zarının yırtılmasıyla olan kanama hafif veya orta derecede olabilir. Kızlık zarı ilk cinsel ilişkide yırtılacak diye bir durum yoktur. Kişiden kişiye farklılık gösterebileceği gibi doğum esnasında da yırtılabilir. Kızlık zarı kişileri regl olmadan önce enfeksiyonlardan korur. Kişi regl olduktan sonra kızlık zarının hiçbir koruyuculuğu kalmaz. Kızlık zarı bisikletten düşmek gibi nedenlerle yırtılmaz sadece cinsel birleşme ile yırtılır.
Kanamanın tehlikeli olduğunu nasıl anlarız?
Cinsel ilişki sırasında gelen kanın birçok sebebi olabilir. Kanın gelebileceği birçok kaynak vardır. Kanama hymende, rahim girişinde veya vajina duvarlarında meydana gelebilir. Bu kanamanın sebebini kendi başınıza anlamanız mümkün değildir. Kanamanın şiddeti ne olursa olsun vajinal semptomlardan kaynaklı ve tehlikeli olabilir. Kanama eğer birkaç saatten fazla sürüyor ve büyük parçalar halinde oluyorsa ped takma ihtiyacı hissediyorsanız, cinsel ilişkiden sonra kanamanız durmuyorsa hemen jinekologunuza görünmekte fayda var. Ama çoğu kadındaki kanamanın sebebi cinsel ilişki sırasında vajina duvarında oluşan yırtılma ve çiziklerden kaynaklı olur.
Jinekologa ne zaman gitmek gerekir?
Kanamanız hemen geçse bile, ağrı ya da acı hissettirmese bile jinekologunuzu görmenizde fayda var. Cinsel ilişki sırasındaki kanama her zaman cinsel ilişki kaynaklı olmayabilir. Bu kanamanın sebebi farklı hastalıklar olabilir. Bu hastalıklar HPV, AIDS, yumurtalık kisti, vajinal polipler ve en önemlisi rahim ağzı kanseri olabilir. Bu sebeple kanama önemsiz gözükse bile jinekologa gözükmek gerekir. 6 ayda bir kontrole giderek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Doktorunuz size bir takım testler uygulayarak kanamanın sebebini söyleyecek ve tedavi için gerekli yolu çizecektir.
Kanamayı nasıl durdurabilirsiniz?
Eşinizle gün içerisinde sıklıkla cinsel ilişkiye giriyorsanız vajinanızda kuruluk problemi yaşayabilirsiniz ve bu vajina duvarında kanamalara sebep olabilir. Bu kanama zorluktan kaynaklık olabilir, kanamayı önlemek için kayganlaştırıcı kullanabilirsiniz.