Genel SağlıkSahur ile iftar arasında susamamak için ne yapılabilir?

Sahur ile iftar arasında susamamak için ne yapılabilir?

27.03.2023 - 17:22 | Son Güncellenme:

Uzun oruç saatleri sonunda eğer yeteri kadar su tüketmezsek vücudumuz için tehlike çanları çalabilir! Yorgunluktan baş ağrısına kadar pek çok probleme yol açan susuzluğu önleyebilmek için ise ufak düzenlemeler yapmak şart! "Ramazanda su tüketimi nasıl olmalı?" sorusunun cevabını Beslenme ve Diyet Uzmanı Billur Çalık verdi.

Sahur ile iftar arasında susamamak için ne yapılabilir

Vücudun ortalama 4’te 3’ünü su oluşturur. Düzenli ve yeterli miktarda su tüketimi cilt sağlığını korumak, vücuttaki toksinlerin atılımını sağlamak, metabolizmanın çalışmasına destek vermek, elektrolit dengesini sağlamak, sindirim sistemini düzenlemek, kabızlığı önlemek, vücuttaki ödemin atılmasını sağlamak ve kilo vermeyi desteklemek için önem taşır.

Haberin Devamı

Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle vücudun sıvı ihtiyacı daha da artar. Susuzluk nedeniyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunları için ramazan ayı boyunca vücudun su ihtiyacının karşılanması daha fazla önem kazanır. Bu nedenle iftar ve sahur arasında düzenli aralıklarla vücudun ihtiyacı olan suyun içilmesi önemli. Minimum 10-12 su bardağı su tüketimi gereklidir. Yetersiz su tüketimi nedeniyle mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, düşük tansiyon gibi birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bazı özel durumlarda böbrek hastalarında, kalp-damar hastalarında sıvı tüketimi için doktor önerisiyle ilerlemenin doğru olacağını unutmamak gerekir. Uzun süreli açlıklarda sindirim sistemini destelemek ve midede kasılmalara, rahatsızlıklara neden olmamak için oda ısısında sık aralıklarla su tüketmek uygun olur. Su tüketiminde zorlanıyorsanız, aroma vermesi için taze nane yapraklarını ve limon dilimlerini kullanabilirsiniz, bu suyun lezzetlenmesini sağlayarak suyu daha kolay içmenize yardımcı olur.

Ramazan ayında iftarla birlikte diğer sıvıların tüketimi de artar. Fakat içtiğiniz çay ve kahve gibi içecekler suyun yerini tutmaz ve su içme isteğinin de önüne geçebilir. Bu içecekler idrar söktürücü özellikleri nedeniyle vücutta bulunan suyun atılımını hızlandırır ve daha fazla su kaybı ortaya çıkar. Bu nedenle, kafein içerikli sıvılar yerine su tüketimini artırmaya gayret etmelisiniz.

Haberin Devamı

Sahur ile iftar arasında susamamak için ne yapılabilir

İftar ve sahurda tüketilen gıdaların da susuzluğunuzu artırabilecek gıdalar olmaması gerekir. İşte oruç tutarken susamamak için dikkat edilmesi gereken noktalar:

- Tuz oranı yüksek olan pastırma, turşu, sucuk, şalgam ve baharat içeriği yüksek gıdaları tercih etmeyin.

- Yemeklerinizde aşırı tuz kullanmaktan kaçının.

- Sahur ve iftar öğünlerinizde su içeriği yüksek sebze ve meyveleri tüketmeye çalışın.

- İftardan sonraki ara öğününüzde tuzlu kuru yemişler yerine, çiğ kuru yemişleri tercih edin.

- Oruçluyken gün içerisinde aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre sıcağa maruz kalmaktan kaçının.

- Spor yapacaksanız, iftardan sonraki saatleri tercih edebilirsiniz. Terlemenize neden olan durumlarda 2.5-3 litreye kadar su tüketimini artırmalısınız.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar