06.03.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:
Röntgen çekimi, radyografi uzmanı tarafından hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Röntgen çekimi diş doktorları tarafından da yapılabilmektedir. Röntgen çekiminde vücut çok düşük bir miktarda radyasyona maruz kalır. Ancak bu tehlikeli bir boyutta değildir.
Röntgen Nedir, Nasıl Çekilir?
Röntgen çekimi, oldukça uzun zamanlardır kullanılan bir yöntemdir. X ışınları kullanılarak vücudun iç kısımlarının görünür olmasını sağlamaktadır. Bu resimlerde dokular ve kemikler siyah ve beyaz şekilde görünmektedir. Bu da dokuların birbirinden farklı olmasından kaynaklanan bir durumdur.
Röntgen çekimi esnasında en fazla radyasyonu kemikler çekmektedir. Bu sebeple de bu yapılar beyaz olarak görülmektedir. Yağ dokuları ile diğer farklı dokular x ışınlarını daha az emdikleri için bu yapılar gri olarak görünmektedir. X ışınlarını en düşük derecede hava emmektedir. Bu durumda ciğer görünümü siyah olmaktadır.
Röntgen çekimi en fazla kırık bölgelerin tespiti amacı ile kullanılmaktadır. Zatürre ya da meme kanseri gibi hastalıkların tanısında da röntgen çekimi kullanılmaktadır.
Röntgen Filmi Neleri Gösterir, Ne İşe Yarar?
Röntgen cihazları ile çekim yapılırken istenilen miktarlarda x ışını kullanımı mümkündür. Röntgen sayesinde hastaların ameliyata gerek kalmadan iç organlarında ne gibi problemlerin meydana geldiği anlaşılabilmektedir.
Tüm bu nedenler sebebi ile röntgen çekimi doktorların teşhis koyabilmesi açısından oldukça önemlidir. Röntgen cihazları iki türdür. Bunlar;
● Radyografi
● Radyoskopi
Radyografi cihazları ile statik görüntüleme yapmak mümkündür. Radyoskopi cihazlar ile dinamik bir görünüm elde edilmektedir.
Röntgen Türleri Nelerdir?
Röntgen türleri çekilecek bölge ve tekniğe göre değişkenlik göstermektedir.
● Bilgisayarlı Tomografi genelde kan damarı anevrizmaları koroner arter hastalıkları, damarlarda bulunan pıhtıların belirlenmesinde kullanılmaktadır.
● Böbrek, üreter ve mesane röntgeni ise idrar yollarında bulunan problemlerin teşhis edilmesi amacı ile kullanılan bir yöntemdir.
● Diş Röntgeni çekimleri çene, diş ve ağız ile ilgili detaylı bilgi vermesi sebebi ile diş doktorları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
● Kemikteki kırılmalar ve zedelenmelerin belirlenmesi amacı ile kemik röntgeni çekilmektedir.
● Karın içinde bulunan organlar ile ilgili bilgi almak amacı ile karın röntgeni çekilmesi gerekmektedir.
● Göğüs bölgesindeki doku ve organlar ile ilgili bilgi edinebilmek amacı ile göğüs röntgeni çekilmesi gerekmektedir.
● Akciğer röntgeninde, akciğerlerin birbirleri ile karşılaştırılması yapılmaktadır. Bu durumda ciğerdeki asimetri durumlarına bakılarak hangi taraftaki akciğer ile alakalı problem olduğu anlaşılabilmektedir.
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...