05.07.2022 - 16:04 | Son Güncellenme:
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içerisinde de sıkça rastlanılan bir hastalık olan reflüde atılması gereken önemli adım yaşam biçimi değişikliği ve doktorun tavsiyelerini uygulamaktır. Bunun dışında bazı kişilerde yaşam biçiminde değişiklik yaparak ya da ilaçlar ile reflüyü kontrol altında alabilirken bazı hastalardaysa cerrahi girişim gerekebilmektedir.
Reflü Nedir?
Reflü hastalığı safra, asit ve mukustan meydana gelen mide salgılarının yemek borusu ya da ağıza kadar gelerek yer değiştirmesine denir. Reflü hastalığı, genel olarak ağıza kadar gelebilen acı tat ve aynı zamanda yiyecek hissi ile kendisini göstermektedir. Atipik reflüyse yemek borusunun iç tarafında gelişmekte olan ödem sonrasında boğaz içerisinde bir yumru hissine sebep olabilmektedir. Yine aynı biçimde iritasyon sonrası ortaya çıkan spazma bağlı şekilde göğüs ağrısı gibi şikayetlere sebep olabilmektedir. Özellikle göğüs ağrısı nedeni ile kalp hastalıklarıyla da karıştırılabilmektedir. Bunun haricinde ses kısıklığı, kuru bir şekilde ortaya çıkan öksürük, ağrılı yutkunma ya da yutma güçlüğü veya hıçkırık gibi şikayetlere de sebep olabilmektedir.
Reflü Belirtileri Arasında Göğüs Ağrısı ve Nefes Darlığı Var mıdır?
En sık karşılaşılmakta olan tipik reflü belirtilerinin arasında; midede ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, midede yanma, göğüste ağrı ya da yediklerinin ağıza gelmesi yer almaktadır. Göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığının görülmesi kalp krizi ile karıştırılmaktadır. Atipik reflü bulguları ise genelde kulak burun boğaz hastalıkları ile karıştırılmaktadır. En sık görülmekte olan atipik reflü belirtileri ise; kuru öksürük, sinüzit, ağız kokusu, seste kısılma ya da diş çürümesi gibi bulgulardır.