20.08.2010 - 10:15 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
Sonrasında da hareketsiz kalırız. Bu durumda kilo almak kaçınılmaz olur
Ramazanda sizin de tatlı tüketme isteğiniz artıyor olabilir. Nedeni çok basit: Bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeriniz düşüyor ve vücut hızlıca ağır ve şekerli yiyecekleri tüketme eğilimine giriyor. Bu durumda tatlı seçimlerinizde şeker yerine bal kullanılmış tarifleri ve kuru meyveleri deneyebilirsiniz.
Sağlıklı seçimler
Orucumuzu açarken hurma, peynir, domates, zeytin, bal gibi kahvaltılıklar iyi birer alternatiftir. Fazla ağır olmayan çorbalar da tercih edilebilir. Orucu açtıktan sonra mümkünse yarım saat beklemeliyiz. Devamında az yağlı et yemekleri, baklagiller, mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, salata, yoğurt gibi gıdalar iftar için idealdir. Tatlı için bir saat bekleyin. Şeker yerine balla hazırlanmış tatlılar ile tanışın. Hatta çayınızı balla içmeyi deneyin. Sahurda da ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Peynir, yumurta, süt, bal, lifli gıdalar idealdir.
İpuçları
- Ramazanda yapılan başlıca hatalardan biri az meyve yemektir. Günde en az iki porsiyon meyveyi çiğ ya da komposto olarak tüketin. Kompostolarda şeker yerine bal tercih edin.
-Tatlı ihtiyacınızı kalorisi azaltılmış olanlarla gidermeye gayret edin. Yağı azaltın, kepekli un kullanın, şeker yerine bal veya kuru meyveleri seçin.
-Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.
-Mutlaka sahura kalkın.
-Bol su içmeye özen gösterin.
-Posa içeriği yüksek besinleri tüketin.
-Her gün iki su bardağı az yağlı süt, yoğurt veya türevlerini tüketin.
-Izgara, haşlama veya buğulama yöntemlerini tercih edin.
BALLI TARiFLER
BALLI MEYVE KOMPOSTOSU
1 limon, 1 şeftali, 3 taze kayısı, 1 elma, 3 -4 karanfil, 1 dal kabuklu tarçın. Meyveleri kabuklu olarak 4-5 parçaya böldükten sonra 1.5 litre su ile kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek içine 2 çorba kaşığı bal ilave edin. Taze nane ve buzlu olarak servis edebilirsiniz.
BALLI HOŞAF
1 limon, 4 kuru kayısı, 4 kuru erik, 1 çorba kaşığı üzüm, 3-4 karanfil. Kuru meyveleri 4-5 parçaya böldükten sonra 1.5 litre su ile kaynatın. Bal ekledikten sonra yukarıdaki gibi servis edin.
ZENCEFİLLİ BALLI LİMONATA
4 limonun suyu, 5 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 litre su. Kabuklarını rendeledikten sonra, limonların suyunu sıkın, bal ve zencefille robottan geçirin. Bu karışımı 10 dakika buzdolabında bekletin, daha sonra 1 litre su ile yeniden robottan geçirin ve süzün. Taze nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.
BALLI GÜLLAÇ
4 su bardağı süt, 3 çorba kaşığı bal, 6-8 yaprak güllaç, 1 su bardağı dövülmüş ceviz ve 2 taze incir. İncirin kabuklarını soyduktan sonra süt ve balla robottan geçirin. Güllaç yapraklarının arasına eşit ölçüde bu karışım ve dövülmüş cevizi serpin. Buzdolabında soğuttuktan sonra üzerini taze çilek veya vişne ile süsleyin.