Kadın SağlığıRahim sarkması nedir? Neden olur?

Rahim sarkması nedir? Neden olur?

08.09.2017 - 11:25 | Son Güncellenme:

Rahim sarkması nedir? Rahim sarkması neden olur, nasıl tedavi edilir? Rahim sarkması ile ilgili Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy bilgi verdi.

Rahim sarkması nedir Neden olur

Rahim sarkması ile ilgili Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy bilgi verdi.

Haberin Devamı

Rahim sarkması nedir?

Kadınların anatomik yapısı itibari ile döllenen yumurtanın yerleştiği, büyüdüğü ve gelişimini sürdürebilmesi için gereken şartları sağlayan organa rahim denir. Leğen kemiği içerisinde, mesanenin arka kısmında ve kalın barsağın ön bölgesinde bulunan koyu pembe renkli bir dokudur.

Pelvik organlar, bulundukları bölgede sabit kalmasını sağlayan bağlar ile sınırlı hareket kapasitesine sahiptir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak, doğum sayısı ve doğum şekline göre organları sabitleyen bağlar zayıflamaktadır. Bu nedenle üreme organları vajina içine sarkabilmektedir. Rahim sarkması da bazı nedenlerden dolayı rahimin vajina içerisinde aşağıya doğru kaymasıdır.

Rahim sarkması neden olur?

Haberin Devamı

İri bebek doğumu
Çok sayıda doğum yapma
Vajinal doğum
İleri yaş
Kronik kabızlık sorununa bağlı olarak fazla ıkınma
Obezite
Devamlı öksürük hali

Akciğer hastalıklarına bağlı olarak karın çevresindeki kasların ve bağ dokusunun gerilmesi ile rahim sarkması meydana gelebilmektedir.

Rahim sarkması hangi belirtilerle ortaya çıkar?

Rahim sarkması belirtileri, kişinin yaşamış olduğu hastalık düzeyine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca yeni oluşum gösteren sarkmalar herhangi bir belirti göstermeyebilir. Kişinin rahim sarması nedeni ile genellikle sabahın erken saatlerinde daha hafif ağrı durumu seyrederken, akşam saatlerine doğru şiddetini arttırabilir. Rahim sarkmasının orta ve ileri evrelerinde ortaya çıkan şikâyetleri aşağıdaki gibi olmaktadır:

Vajina içinden doku parçalarını çıkması
Bel ağrısı
Alt karın bölgesinde dolgunluk hissi ya da aşağıya doğru çekilme hissi
Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi gibi bazı belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Rahim sarkmasının yol açtığı sorunlar nelerdir?

Rahim sarkması farklı boyutlarda ortaya çıkabilir. Özellikle sarkmanın fazla olduğu durumlarda kişi, eli ile rahmini hissedebilirken, ileri evrelerinde rahim vajina dışına çıkabilmektedir. Genellikle rahim sarkması sonucunda çevre dokuda yer alan kalın barsak ve idrar torbası da etkilenebilmektedir. Rahim sarkması sorunu yaşayan kadınlar ayakta olması, ıkınması, öksürme ve hapşırma gibi refleks durumlarında, karın alt bölgesinde dolgunluk ve şiddetli ağrı hissedebilir.

Haberin Devamı

Rahim sarkması ile beraber rektum sarkması da yaşayan kadınlarda kabızlık sorunu meydana gelmektedir. Rahim sarkması sonucunda etkilenen idrar torbasında da sarkma oluşması halinde sarkmanın şiddetine bağlı olarak cinsel ilişki esnasında, gülme, öksürme ve hapşırma durumunda inkontinans( idrar kaçırma ) ya da idrar yapmada güçlük sorunu ortaya çıkabilir. Ayrıca genital organların sarkması sonucunda cinsel ilişkiden zevk almama şikâyetleri yaşanabilmektedir.

Rahim sarkması nasıl teşhis edilir?

İdrar kaçırma, karın alt bölgesinde dolgunluk hissi ve ağrı şikâyeti ile doktora başvuran hastalara yapılan jinekolojik muayenelerle rahim sarkması kolaylıkla teşhis edilebilmektedir.

Rahim sarkmasını tedavisi var mı?

Rahim sarkması tedavileri hastaya göre değişkenlik gösterir. Kadının yaşı, çocuk sahibi olma isteği, sarkmanın boyutu ve kişinin genel sağlık durumuna göre tedavi şekli belirlenir. Sarkmanın yeni oluşum göstermesi halinde, kegel egzersizleri ile vajina kaslarının güçlendirilmesi adına tedavi yapılmaktadır. Bu egzersizlerle kas dokusu güçlendirilerek, sarkmanın düzeyi engellenebilmektedir.

Haberin Devamı

İleri derecede rahim sarkması yaşayan kadınlar için cerrahi müdahale gerçekleştirilmektedir. Daha önce doğum yapmış ya da gebelik planlayan hastalar için genellikle sarkan rahimin vajina içerisinden çıkartılması ve ön vajina duvarlarındaki fazla dokuların alınması ile vajina daraltma operasyonları yapılmaktadır. Ancak vajina daraltma operasyonları uygulanan kadınların vajinal doğum yerine, sezaryen ile doğum yapması gerekir.

Üreme çağında olan ve çocuk sahibi olmak isteyen hastalara cerrahi müdahale ile rahmin çıkartılması yerine, vajinanın ön ve arka duvarlarındaki fazla dokuların alınması ve sarkmanın giderilmesi amacı ile vajinanın daraltılması şeklinde tedavi uygulanır.

Rahim sarkmasının ileri derecede olması halinde, karın içerisinde rahmi sabitleyen bağların yukarıya çekilmesi ile gerçekleştirilen operasyonlarla sarkmanın tedavisi yapılmaktadır. Ancak bu tedavi yönteminde, ameliyatın şekline ve kullanılan tekniğe bağlı olarak rahim sarkmasının tekrarlama ihtimali vardır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar