08.09.2021 - 16:46 | Son Güncellenme:
Rahim ağzı yarası kadınlarda çok sık görülen bir hastalıktır. Cinsel ilişkiye giren her yaştan kadında rahim ağzı yarası görülebilir. Rahim ağzı yarasının belirtilerine ve tedavisine de dikkat edilmelidir.
Rahim Ağzı Yarası Nedir, Neden Çıkar?
Kadınlarda rahim ağzındaki dokuda iltihap oluşması durumunda rahim ağzı yarası oluşur. Cinsel ilişkiye giren neredeyse her yaştan kadında servisit denilen rahim ağzı yaraları oluşabilir. Rahim ağzında olan travmalar da servisite sebep olan çeşitli enfeksiyonlar olarak ortaya çıkar.
Rahim ağzında oluşan enfeksiyonlar ve travmalar sonucunda bölgeye kan akımı gerçekleşir. Bu kan akımının olduğu bölgede kızarıklığın yanı sıra şiş bir görünüm de ortaya çıkar. Kadınlarda oldukça sık görülen bu rahatsızlık mutlaka tedavi edilmelidir. Kadınların çoğunda hayatlarının bir bölümünde rahim ağzı yaraları oluşmaktadır. Cinsel anlamda aktif olan her kadın bir dönem bu hastalığa yakalanabilir. Bu şekilde kasık ağrısı ve vajinal akıntı da oluşur.
Servisit Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kadınlarda çok sık görülen servisitin pek çok belirtisi bulunmaktadır. Cinsel yönden aktif her kadında görülen servisitin belirtileri çok fazla görülmeyebilir. Çoğu zaman başka bir hastalık belirtisi servisitin varlığını ortaya koyar. Bu hastalık genel olarak jinekolojik muayene ile fark edilebilir. Rahim ağzı dokusunun iltihabı olan servisit genellikle bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Rahim ağzı yaraları bazen irritasyon bazen de travmalar sonrasında ortaya çıkmaktadır.
Servisitin belirtisi çoğunlukla regl kanamalarının bitişinden sonra vajinal akıntı olarak görülür. Ayrıca kadınlar vajina kaşıntısı, vajinada yanma, ilişki sırasında ağrı ve idrarda yanma gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Servisit rahatsızlığının tedavisinde önce bu hastalığın altında yatan neden tespit edilir. Sonrasında ise gereken durumlarda bazı cerrahi girişimlerde bulunulur. Özellikle servisit tedavisinde koterizasyon ile krioterapiden de yararlanılır. Halk arasında yara dondurma ismi verilen yöntem ile tedavi sürdürülür. Tamamen iyileşme 8 hafta kadar süre alabilir.