HSG NEDİR?
Rahim filmi bir diğer adıyla HSG (Histerosalpingografi), rahim boşluğunu görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Geçmiş yıllar boyunca HSG sonucunda meydana gelen komplikasyonlar, olumsuz yan etkiler, kullanılan kontrast maddelerin doğurduğu olumsuzluk ve işlem sırasında duyulan ağrı bu işlemin göz korkutan etkilerindendir.
Şiddetli ağrılar nedeniyle kötü bir üne sahip olan HSG incelemesi, ilerleyen teknoloji ve yeni yöntemler sayesinde artık ağrısız olarak yapılabilmektedir. Zamanın teknolojisine ayak uyduran yeni HSG, görece non-invaziv, ucuz ve kolaydır. Yan etki ve komplikasyon riski azalmıştır. Laparoskopi ve histeroskopi cihazlarındaki gelişmeler, bu incelemelerin yaygınlaşması ve kolaylaşması, yeni ultrasonografi cihazlarının artan yetenekleri gibi yeniliklere rağmen HSG de önemini ve değerini korumaya devam etmektedir. Diğer hiçbir radyolojik inceleme yöntemi HSG’nin yerini tutamaz.
HSG’DE TEKNOLOJİK YENİLİKLER NELERDİR?
-C kollu dijital röntgen cihazı
-Gelişmiş dedektörler
-İmaj proses teknolojileri
-Termal ve lazer film baskı cihazları
-Görüntülerin arşivlenmesini ve paylaşılmasını kolaylaştıran dijital teknolojiler
-Yeni nesil su bazlı kontrast maddeler
-Kontrast maddeyi rahim boşluğuna veya doğrudan tüplerin içine doldurabilmek için geliştirilen ince, yumuşak, ucu balonlu veya balonsuz kateterler
HSG NASIL ÇEKİLİR?
Ağrısız rahim filminde ilk adım muayene spekulumu takılmasıdır. Bu işlemin ardından rahim ağzı görülmektedir. Mikrop öldürücü bir solüsyonla silme işleminden sonra rahim ağzı kanalına ince bir kateter yerleştirilir ve röntgen filminde görülmesi için kontrast madde denilen sıvı içeriye doldurulur. Bu sıvının, rahim boşluğunu doldurması ve tüpler içerisine ilerleyişi monitörlerde izlenir. Uygun zamanlarda röntgen filmi çekilir. Yeni teknikler kullanılıyorsa, işlem sadece birkaç dakikada biter.
Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak