SağlıkRadyasyon Onkolojisi Nedir? Radyasyon Onkolojisinin Riskleri Nelerdir, Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Radyasyon Onkolojisi Nedir? Radyasyon Onkolojisinin Riskleri Nelerdir, Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

05.03.2021 - 14:16 | Son Güncellenme:

Günümüzde insan sağlığını tehdit edecek pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların uygulandığı pek çok tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden birisi de radyasyon onkolojisidir. Peki radyasyon onkolojisi nedir? Radyasyon onkolojisinin riskleri nelerdir, hangi hastalıklarda uygulanır? Sizlere radyoterapi, diğer adı ile radyasyon onkolojisinin tedavisi ve riskleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Radyasyon Onkolojisi Nedir Radyasyon Onkolojisinin Riskleri Nelerdir, Hangi Hastalıklarda Uygulanır

Bu tedavi radyasyon onkolojisinin uzmanları tarafından yapılmaktadır. genellikle hangi hastalıklarda uygulandığı ve ne tür riskler barındırdığı pek çok kişi tarafından da merak edilmektedir.

Radyasyon Onkolojisi Nedir?

Radyasyon onkolojisinin uzmanları tarafından radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Yüksek enerji dalgalarında oluşan ışınların vücudun bir kısmına nüfuz etmesi ile gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir.

Radyoterapi seanslar şeklinde yapılmakta ve birkaç dakika ile yarım saat arasında süresi değişmektedir. Ağrısız bir tedavi yöntemi olan radyoterapi sonrasında cildin tedaviye maruz kaldığı bölgesi hassaslaşabilmektedir. Bazı durumlarda tahriş olma riskleri de bulunur. Fakat radyoterapinin yan etkileri genellikle geçici etkilerdir. B etkiler vücuda uygulanan bölgelere göre de değişkenlik gösterebilir.

İyonize radyasyonu kanser tedavisinin bir parçası olarak hücrelerin kontrol altına alınması için kullanılmaktadır. Radyasyonu hastalıklı organa doğru bir şekilde iletebilmek için bazı cihazlara kullanılmaktadır.

Radyoloji Onkolojisinin Riskleri Nelerdir?

Radyasyon ışınları kanser hücrelerine zarar verir veya kısa vadede öldürmektedir. Fakat bu tedavi yönteminde radyasyon ışınları sağlıklı hücrelere de zarar verebilmektedir. radyoterapinin genellikle yan etkisi bilinmektedir. Bu etkiler hastaların doktorları tarafından da öğrenilebilir.

Bu tedavi yönteminin yan etkileri vücudun hangi bölümüne uygulandığı ve ne kadar radyasyon kullanıldığına göre değişmektedir. Bazı hastalar hiçbir yan etki görmeyebilmektedir. Bu tedavide görülen yan etkiler ise geçicidir. Kontrol altına alınan yan etkiler tedavi sonrasında geçmektedir.

Radyasyon Onkolojisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Radyoterapi genellikle kanser hastalarında uygulanmaktadır. Günümüzde kanser hastalarının yarısından fazlası bu tedavi yöntemini kullanmaktadır. Radyasyon tedavisi aynı zamanda iyi huylu tümörlerin tedavisi için de uygun bir yöntemdir.

Radyoterapi tedavi yöntemi doktorlar tarafından pek çok durumda istenebilmektedir. Doktorlar tarafından genellikle aşağıdaki amaçlar sebebi ile önerilmektedir:

- Kanserli hastalarda temel tedavi yöntemi olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.
- Ameliyat öncesinde kanserli tümörü küçültmek için uygulanır.
- Ameliyat sonrasında geriye kalan kanser hücrelerinin büyümelerini durdurmak için kullanılır.
- Kanser hastalarında kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapi ile birlikte diğer tedavileri birleştirmek için kullanılır.
- Kanserin ilerlemesi durumunda bu hastalarda yol açacak semptomları azaltmak için kullanılır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı

Cadde | 25.04.2025 - 13:05

Survivor son bölümde sürpriz bir gelişme yaşandı. Acun Ilıcalı'nın sözleri şoke etkisi yarattı.

Yazarlar