Genel SağlıkProtein tozunun zararları nelerdir?

Protein tozunun zararları nelerdir?

27.06.2018 - 15:41 | Son Güncellenme:

Protein tozu, sporcular dışında birçok kişi tarafından kullanılmaya başlayınca, haliyle insanlar protein tozunun zararlarını merak etmeye başladılar. Sporla uğraşan birçok kişi tarafından kullanılan protein tozunun zararlarını sizler için araştırdık. İşte protein tozu zararları ve protein tozu zararlı mıdır sorusuna verilen cevaplar…

Protein tozunun zararları nelerdir

Fitness Türkiye’de giderek yaygınlaşmaya başladı. Fitness yani ağırlık kaldırma sporunun giderek yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olarak protein tozu, karbonhidrat tozu, amino asit gibi takviye kullanımı da artıyor. Spor hocalarının kullanıma teşvik ettikleri protein tozu zararları nelerdir, uzmanlara göre protein tozu kullanmak ne kadar sağlıklı? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte protein tozunun zararları…

Protein tozunun zararları nelerdir

Sağlıklı bir vücudua sahip olmak için insanlar fıtness salonlarına akın etmeye başladı. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve verimli bir şekilde kas kitlesine sahip olmak için protein tozu ve şekilde ek gıda takviyeleri kullanılmaya başlandı.

Peki protein tozu zararlı mı, protein tozunu kullanmak sağlığımız açısından risk oluşturuyor mu? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. İşte protein tozu zararları…

Protein tozunun zararları

Fıtness eğitmenleri protein tozunun hiçbir zararı olmadığını belirtirken, uzmanlar protein tozunun vücudumuza kalıcı zararlar verdiğini dile getiriyorlar. Proteinin et ve çeşitli gıdalardan doğal yollarla alınması gerektiğini belirten uzmanlar yapay olan her şeyin vücuda zarar verdiğini belirtiyorlar.

Örnek verecek olursak iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın protein tozu ile yapmış olduğu bir açıklamayı sizlerle paylaşalım.

Ölüm saçıyor!
Prof .Dr. Canan Karatay protein tozu ile alakalı ciddi açıklamalarda bulunmuştur.
Karatay, dünyada yapılan araştırmalar sonucunda protein tozunun tehlikeli olduğunun kanıtlandığını dile getirerek sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yapılan araştırmalar gösterdi ki; protein, yağ ile birlikte vücuda girdiği zaman proteinin vücutta kullanımını o yağ hızlandırıyor. Çok daha güçlendiriyor. Vücut yapanlara ve yaptıranlara söylüyorum. En tehlikelisi protein tozlarıdır. En tehlikelisi sporculara 'adale yapacağım' diye verilen protein tozlarıdır. Trans yağ doludur. Bundan tamamen uzaklaşmak lazım. Hatta ithalini bile yasaklamak lazım. Çünkü trans yağlar vücudu geliştiriyor diye spor salonlarında sunuluyor. Güya kontrol altında. Protein tozu adaleyi büyütüyor. Kalp de bir adale. Kalbi de büyütüyor. Onun için de kalp krizi geçiriyor genç yaşta sporcularımız."

Fitness eğitmenleri ise tam tersi bir görüşü savunuyorlar. Sütün sağladığı yan etkilerin dışında hiçbir yan etkisi bulunmadığını söylen uzmanlar, protein tozlarının bir fabrikasyon ürün olduğunu ancak bu ürünün en fazla bir gofret kadar zararlı olabileceğini belirtiyorlar.

Genellikle ek besin olarak kullanılan ve günlük protein ihtiyacını karşılamak amacıyla tüketilen protein tozunun kesin zararlı olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak çeşitki böbrek hastalıklarına sahip olanlarda ve laktoz hassasiyeti olan insanlar tarafından kullanımı önerilmemektedir.

Protein tozunu kimler kullanamaz?

Protein tozunu kullanmadan önce herhangi bir rahatsızlığınızın olup olmadığını kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

Protein tozu laktoz hassasiyeti olan kişiler tarafından kesinlikle kullanılmamaktadır.
Böbrek rahatsızlığı, karaciğer yağlanması ve karaciğer hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar