05.03.2021 - 16:03 | Son Güncellenme:
Prostat Büyümesi Karşısında Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?
Prostat, iki mekanizma arasındaki dengesizliğin etkisi altında büyür: biri prostat hücrelerini çoğalmaya iter, diğeri hücre ölümüne (apoptoz) yol açar. İki mekanizma birbirini dengelediğinde prostat sabit bir hacimde kalır, ancak iyi huylu prostat hipertrofisinde ilk mekanizma (proliferasyon) kazanır. Yaş ve androjenler (hormonlar) bu mekanizmaya doğrudan katkıda bulunur. Diğer maddeler de hücre gelişimi üzerinde etkili olabilir.
Kabak çekirdeği özleri erkeklerde idrar emisyonunu kolaylaştırdığı kabul edilmektedir. Bu tohumlar, prostat üzerindeki etkisi tam olarak anlaşılamayan birçok madde (fitosteroller, esansiyel yağ asitleri, vb.) içerir. Kendi başına kullanılan kabak çekirdeği ile ilgili birkaç çalışma vardır.
Prostat Sağlığı İçin Yenmesi Gerekenler Nelerdir?
Isırgan otu kökleri (Urtica dioica) prostat üzerindeki etkilerini açıklayabilir kadınlık hormonları ve benzer özelliklere sahip, lignans içerir. Bununla birlikte, ısırgan otu kökünün prostat adenomu üzerindeki etkilerini değerlendiren klinik deneyler zayıf metodolojik kaliteye sahiptir. Bilimsel kanıt sunmadan ısırgan kökünün etkinliğine işaret ederler.
Bugüne kadar hiçbir bitki prostat kanserine eşlik edemez veya tedavi edemez. Bu bitkileri bilimsel tedavi ile birlikte yürütmek gerekir. Bunu ise doktora danışarak yapmak gerekir.
Prostat Büyümesini Engelleyen Besinler Nelerdir?
Prostat büyümesini önlemede günde 6 fincan kahve tüketiminin prostat kanserinden etkilenme riskini% 60 oranında azalttığını tespit edebildi. Ne yazık ki, günlük bu kadar çok kahve tüketmek makul değildir.
Aslında kahvede bulunan polifenollerdir, ona bu önleyici özellikleri veren kafein değildir. Haftada iki ila üç kez pişmiş domates tüketmenin prostat kanseri gelişme riskini üçte bir oranında azalttığını (ara sıra tüketime kıyasla) gösterdi. Son olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı etkili bir önlem olmaya devam ediyor.
Pestisitler de dahil olmak üzere toksik ürünlere maruz kalmaktan kaçınmak (tarım işçileri bu kansere daha fazla maruz kalıyor), aktif olmak ve kırmızı et, soğuk etler ve peynir tüketimini sınırlamak gerekir.