05.03.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:
Progesteron Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar?
Progesteron, adet döngü zamanlarının ortasında üretilen bir hormondur. Döllenmiş olan bir yumurtanın rahim duvarlarına yapışması sonucu veya tutunabilmek için rahim duvarını kalınlaştırır. Rahim duvarları döllenmiş bir yumurtanın gelişmesi için bir ortam hazırlar.
Yumurtaya uygun zaman içerisinde döllenme oluşmazsa, vücut progesteron hormonu salgılamayı bırakır veya azaltır. Rahim duvarı bu durumda parçalanır ve atılır. Bu durumda adet kanaması oluşur. Bir embriyonun rahim zarına tutunması durumunda, hormonlarla yumurtalıklara sinyal ulaştırılır ve yumurtalık bu durumda sekiz hafta boyunca progesteron hormonu üretir.
İlk 7 ile 8 hafta sonra, kalan gebelik süresince progesteron üretim hormonu görevini plasenta üstleniyor. Hamilelik döneminin sağlıklı olabilmesi için progesteron hormonlarının belirlenen değerlerde olması gerekiyor. Özellikle kısır teşhisleri ve tedavilerinde bu hormonun önemi oldukça büyüktür. Bu durumda doktorlar kişilerden progesteron testi talep edebiliyor. Bu test kan üzerinden gerçekleştirilir ve kadınların sahip olması gereken bazı normal değerler bulunur.
Hamilelikte Progesteron Hormonu Nasıl Kullanılır?
Bu hormon hamileliğin özellikle ilk 3 ayında yükselişe geçer. Vücut oluşan bu değişliklere ayak uydurmaya çalışır. Fakat anne adayları bu zamanlarda bazı etkiler gösterebiliyor. Progesteron hormonuna herhangi bir takviyeden dolayı yükselişe geçebilir. Bu hormonun yüksekliği durumunda kişilerde bazı belirtiler gözlemlenir. Bu belirtiler şu şekildedir;
Halsizlik
Bacaklarda ağrı
Gergin hissetmek
Göğüslerde hassaslık
Baş dönmeleri
Şişkinlik
Hamilelik döneminde progesteron hormonu oldukça önemlidir. Bu hormon normal seviyelerde olması gerekir. Pek çok doktor bu konuda kadınlarda testler isteyebilir ve değerleri takip edebilir. Hamileliğin ilk 8 haftası bu hormon vücut içerisinde üretilir. Her hamile kadında bu hormon üretimi gerçekleşir. Doktorlar yüksekliği veya düşüklüğü durumunda bazı tedavi yöntemleri tercih edebilir.