Dış ve iç hemoroid olmak üzere iki tip hemoroid, bulundukları yere atıfta bulunur. Dış hemoroidler anüsün yakınında oluşur ve hassas cilt dokusu ile kaplanır. Kan pıhtısı (tromboz) oluşmadıkça veya çok şişmedikçe genellikle ağrısızdırlar. Tromboze dış hemoroidler, anal deride dış hemoroidde oluşan kan pıhtılarıdır. Pıhtılar büyükse, ciddi bir ağrıya neden olabilir. Ağrılı bir anal kitle aniden ortaya çıkabilir ve ilk 48 saat içinde kötüleşebilir. Ağrı genellikle sonraki birkaç gün içinde azalmaktadır. Üstteki cilt açılırsa kanamayı fark edebilirsiniz. İç hemoroidler, astarın altındaki anüs içinde oluşur. Bağırsak hareketleri sırasında ağrısız kanama ve çıkıntı en sık görülen semptomlardır. Bununla birlikte, bir iç hemoroid tamamen sarkmışsa şiddetli ağrıya neden olur.
Hemoroid en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Ortalama bir kişi çoğu zaman hemoroid tedavisine başlamadan önce uzun bir süre acı çekmektedir. Bununla birlikte tedavi yöntemlerindeki gelişmeler, bazı hemoroid türlerinin eskisinden çok daha az ağrılı yöntemlerle tedavi edilebileceğini göstermektedir.
Nedenleri
Hemoroidin kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte en yaygın nedenleri arasında: yaşlanma, kronik kabızlık, ishal, gebelik, kalıtım, düzensiz bağırsak hareketleri, müshillerin veya lavmanların aşırı kullanımı, tuvalette uzun süre kalmak gösterilebilir.
Belirtileri
Şunlardan herhangi biri hemoroid belirtisi olabilir: bağırsak hareketleri sırasında kanama, bağırsak hareketleri sırasında cilt çıkıntısı, anal bölgede kaşıntı, anal bölgede ağrı, hassas yumrular…
Ameliyatsız Tedavi
Cerrahi olmayan tedavileri denemeden önce semptomların bir kolon ve rektum cerrahı tarafından kontrol edilmesi şarttır. Cerrah, kapsamlı bir muayene yapacak ve bir tedavi önerecektir. Hafif semptomlar sıklıkla ameliyat olmaksızın giderilebilmektedir. Ameliyatsız tedavi ile ağrı ve şişlik genellikle iki ila yedi gün içinde azalacaktır. Sert yumru ise dört ila altı hafta içinde hafifleyecektir.
Tedavi şunları içerir:
Yüksek lifli bir diyet uygulamak ve dışkıyı yumuşak, şekilli ve hacimli hale getirmek için lif takviyeleri almak. Hemoroid üzerindeki baskıyı azaltmak ve çıkıntıyı önlemeye yardımcı olmak için aşırı zorlamadan kaçınmak. Çıkıntıyı önlemeye yardımcı olmak için tuvalette kalma süresini 1 ila 2 dakikaya indirmek. Sert dışkılamayı önlemeye yardımcı olmak ve iyileşmeye yardımcı olmak için daha fazla su içmek. İyileşme sürecine yardımcı olmak için günde birkaç kez 10 ila 20 dakikalık sıcak küvet banyoları (oturma banyoları) yapmak.
Cerrahi Tedavi
Tromboze bir hemoroidden kaynaklanan ağrı şiddetliyse, doktorunuz hemoroidi ve/veya pıhtıyı küçük bir kesi ile çıkarmaya karar verebilir. Bu işlemler doktorunuzun muayenehanesinde veya hastanede lokal anestezi altında yapılabilir.
Lastik Bant Ligasyonu: Bu tedavi, bağırsak hareketleri sırasında dışarı çıkan iç hemoroidlerde iyi sonuç verir. Hemoroidin üzerine küçük bir lastik bant yerleştirilerek kan akışını keser. Hemoroid ve bant birkaç gün içinde düşer. Yara genellikle bir ila iki hafta içinde iyileşir. Hafif rahatsızlık ve kanama olabilir. Hemoroidin tam tedavisi için boyutuna veya tekrar ortaya çıkıp çıkmamasına bağlı olarak bu tedavinin tekrarlanması gerekebilir.
İç Hemoroitlerin Kauçuk Bant Ligasyonu:
Enjeksiyon ve Pıhtılaşma: Bu yöntem çıkıntı yapmayan iç hemoroidlerde kullanılabilir. Her iki yöntem de oldukça ağrısızdır ve hemoroidin büzülmesine neden olur. Birkaç tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bu dış hemoroid için kullanılamaz.
Zımbalanmış ve dikilmiş hemoroidler: Bu yöntemler iç dokuyu küçültebilir ancak dış hemoroidlerde kullanılamaz. Bu prosedürler genellikle lastik bant ligasyonundan daha ağrılıdır, ancak hemoroidektomiden daha az ağrılıdır.
Hemoroidektomi: Bu, kanamaya ve çıkıntıya neden olan fazla dokuyu çıkarmak için en iyi cerrahi yöntemdir. Anestezi altında hem iç hem de dış hemoroid için dikişlerle yapılır. Duruma göre hastaneye yatış ve dinlenme süresi gerekebilir.
Hemoroidler Kolorektal Kansere Yol Açar mı?
Hemoroid, kolorektal kanser riskini artırmaz veya buna neden olmaz. Bununla birlikte, daha ciddi durumlar, benzer semptomlara neden olabilir. Hemoroid tamamen iyileştiğinde bile kolon ve rektum cerrahınız başka testler isteyebilir. Rektal kanamanın diğer nedenlerini ekarte etmek için kolonoskopi yapılabilir. 45 yaş ve üzerindeki herkes kolorektal kanser taraması için kolonoskopi yaptırmalıdır.
Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
18 Kasım Haftası haftası burç yorumları - Haftalık burç yorumları
18 Kasım 2024
R.Hakan Kırkoğlu
Boğa’da dolunay gerçekleşiyor
16 Kasım 2024
Astrolog Seçkin İlbuğa
16 Kasım Boğa Dolunayı: Yaşam varmak değil, her adımın farkında olmaktır
15 Kasım 2024
Dt. Pertev Kökdemir
Diş beyazlatmanın uzun süre etkisini göstermesi için 5 kural
13 Kasım 2024
Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
11 Kasım haftası burç yorumları - Haftalık burç yorumları
11 Kasım 2024