SağlıkPoşet çaylardaki görünmez tehlike! Asıl risk sallama ipi ve poşetin kendisi

Poşet çaylardaki görünmez tehlike! Asıl risk sallama ipi ve poşetin kendisi

16.12.2023 - 12:16 | Son Güncellenme:

Türk milletinin çayı ne kadar çok sevdiği bilinir. Akşam çayı, kahvaltı çayı, misafire çay derken demlik demlik tüketiyoruz. Son dönemlerde pratik olması nedeniyle poşet, demlik gibi çaylar tercih ediliyor. Bunun dışında ise bir de sallama bitki çayları var. Ancak poşet çaylarda gözle göremediğimiz büyük bir tehlike var. Asıl risk ise sallama ipi ve poşetin ta kendisi!

Poşet çaylardaki görünmez tehlike Asıl risk sallama ipi ve poşetin kendisi

Çay kültürümüzün artık ayrılmaz bir parçası. Artık hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen siyah çaylar pratiklik olsun diye sallama olarak da üretiliyor. Bunun yanı sıra birbirinden farklı bitki çayları poşet şeklinde bardaklarımızdaki yerini aldı. Ancak bu poşet çaylar ne kadar sağlıklı? Aslında poşet çaylardaki tehlike sandığınızdan daha büyük. Poşeti ve ipinde mikroplastik riski söz konusu.

Haberin Devamı

Hurriyet.com.tr’nin haberine göre, Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, poşet çaylarla ilgili önemli bir sonuca ulaştı. 2019'da gerçekleştirilen çalışma, tek bir çay poşetinin milyarlarca mikroplastik parçacığı içerdiğini ortaya çıkardı. Araştırmanın sonuçları çay sevenleri korkuttu.

MİKROPLASTİK SÖZ KONUSU

Araştırmaya ilişkin Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, “Mikroplastikler çaydan kaynaklanıyor gibi düşünülse de, asıl kaynağı sallama ipi ve poşetin kendisi. Bugün hemen hemen hiçbir poşet çay markası sallama için kullanılan ipliğin ve kullanılan dem poşetinin malzemesini üzerine açıklayıcı ve anlaşılır şekilde yazmıyor. Dolayısıyla tüm çay markaları için mikroplastik riski söz konusu” dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

Poşet çaylardaki görünmez tehlike Asıl risk sallama ipi ve poşetin kendisi

“Kanada'da yapılan çalışma, üst kalite olarak nitelendirilen markaların bile poşetlerinin plastikten oluştuğunu ve ciddi miktarda mikroplastik saldığını ortaya koyuyor. Bu nedenle geleneksel olan demleme çay yöntemini gerek lezzet gerekse de çöp üretimi açısından her anlamda doğa ve sağlık dostu olarak niteleyebiliriz.”

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR

İnsanların mikroplastiklere maruziyetinin genelde cilt, yutma ve soluma yoluyla olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıfat Bozkuş ise “Mikroplastiklerin potansiyel zararlı etkileri çoğunlukla mide, bağırsak sistemi ve akciğerde meydana gelir. Mikroplastik parçacıkların meydana getirdiği hava kirliliğinin solunum ve kalp hastalıkları ile yakından ilişkili olduğunu gösteren pek çok araştırma var. İnsanlar tarafından sürekli solunması veya yutulması durumunda da bağışıklık sistemini zayıflattığı biliniyor” diye konuştu.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar