Kadın SağlığıPolikistik over sendromu çocuk sahibi olmaya engel mi?

Polikistik over sendromu çocuk sahibi olmaya engel mi?

21.03.2022 - 18:48 | Son Güncellenme:

İnfertilite sorununa neden olan birçok sebep var. Peki, kadınlarda en sık görülen endokrin hastalık polikistik over sendromu infertiliteye yol açıyor mu? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Soner Düzgüner, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Polikistik over sendromu çocuk sahibi olmaya engel mi

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Soner Düzgüner, "Adet düzensizliği, vücutta kıllanma, akne, saç dökülmesi ve polikistik over morfolojisi bulgularından en az iki tanesinin varlığı durumunda hastalara polikistik over sendromu tanısı konuluyor. Bu sağlık probleminin klinik bulguları değişkendir. Görülme sıklığı toplumlar arasında farklılıklar gösterir. Polikistik over sendromunun (PKOS) varlığı durumunda, en sık yaşanan bulguları detaylandıracak olursak;

Haberin Devamı

Oligo/Anovulasyon

Bir kadının iki adeti arasında, 35 gün ya da 35 günden daha fazla zaman olması veya 200 gün (ortalama 6 ay) adet görmemesi durumudur.

Hiperandrojenizm

Vücutta erkek tipi kıllanma, sivilce oluşumu, erkek tipi saç dökülmesi bulgularından birinin saptanması veya androjen hormonlarından serbest testosteron, dehidroepiandrosteron ve androstenedion seviyelerinden birisinin yükselmesi durumudur.

Klinik Hiperandrojenizm’in PKOS’ta en sık görülen bulgusu Hirsutizm’dir. Hisrutizm tanısı 9 farklı vücut bölgesinde Ferriman-Gallway Skalası’na göre kıllanma skorlaması yapılarak konulur. 8’in üzerinde skorlama Hirsutizm olarak değerlendirilir.

Polikistik over morfolojisi

Yumurtalık korteksinde, inci tanesi şeklinde dizilmiş en az 12 tane 2-9 mm çapında follikül veya artmış over volümü (>10 ml) görülmesi durumu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Polikistik over sendromu çocuk sahibi olmaya engel mi

Bulgulardan en az ikisi varsa tanı konuluyor

Tüp Bebek Uzmanı Dr. Soner Düzgüner, “Birleşik Devletler Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) ve Amerikan Üreme Tıbbı Derneği / Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği’nin (ASRM/ESHRE) önerisinde olduğu gibi oligo/anovulasyon, hiperandrojenizm ve polikistik over morfolojisi bulgularından en az iki tanesinin varlığı durumunda hastalara, “Polikistik Over Sendromu” tanısı konuluyor. Tabii ki bunun yanında; obezite, insülin rezistansı, hiperinsülinemi, yüksek LH seviyeleri ve yüksek LH/FSH oranı da bu sendroma eşlik edebilen önemli bulgulardandır diyebiliriz” yorumunu yaptı.

İnfertilite polikistik over sendromuyla ilişkili

Dr. Soner Düzgüner, “Polikistik over sendromu tanısı düşündüğümüz hastalarda, bu sendromun özelliklerini taklit eden başka hastalıkların ayrımını yapmak, hastaya doğru yaklaşım ve doğru tedavi uygulamak açısından büyük önem taşıyor. Polikistik over sendromlu çok sayıda kadın, infertilite yani kısırlık problemi nedeniyle bizlere başvuruyorlar. İnfertilitenin esas nedeni oligo/anovülasyon gibi görünse de, implantasyona (embriyonunun tutunması) engel olan endometrial (rahim zarı) değişiklikler ve obezite de infertiliteye yol açan faktörlerdendir. Polikistik over sendromu olan ve infertilite sebebiyle bizlere başvuran kadınlarda farklı bir neden bulamadığımız durumlarda, polikistik over sendromu ile ilişkili infertilite yönetiminin gerekli olduğunu düşünürüz” dedi.

Haberin Devamı

Tedavisi mümkün mü?

Düzgüner, “Tedavinin ilk basamağında, hastalara yaşam şekli değişikliği öneriyoruz. Bu öneriyi hem obez hem de zayıf PKOS’lu kadınlara yapıyoruz. Diyet ve egzersiz kombinasyonu hormonal profilde düzelme sağlarken, yardımcı üreme teknikleri tedavilerine verilecek cevabı artırır. Ayrıca gebelik sırasında oluşabilecek komplikasyonların riskini azaltır. Polikistik Over Sendromu’na bağlı infertilite tedavisinde atılacak ilk adım yaşam şekli değişikliklerinin ardından medikal tedavidir. PKOS ilişkili infertilitede, hastanın belirli dozda kullandığı ilaçlardan olumlu yanıt alınmaması, ovülasyon indüksiyonu tedavilerine cevap gelmemesi ya da ek infertilite faktörlerinin varlığı durumlarında, In-vitro fertilizasyon (IVF - Tüp Bebek) yöntemi uygularız” diye konuştu.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar