08.09.2021 - 16:13 | Son Güncellenme:
Smear testi kadın rahim ağzı hastalıklarının teşhisinde önemli bir rol oynar ve pap smear ya da papanikolaou olarak da adlandırılır.
Pap Smear Testi Nedir, Hangi Durumlarda Uygulanır?
Pap smear testi, öncelikle rahim ağzı kanseri gibi rahim ağzında oluşan enfeksiyonların, düzensizliklerin ve kanser hücresi oluşumlarının saptanmasını sağlayan bir testtir. Smear testi rahim iç zarındaki kanser oluşumunun saptanmasını da sağlar. Rahim ağzında kanser oluşumu gibi hastalıkların gözlenmesi kadınlarda ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Ancak düzenli yaptırılan smear testiyle bu gibi durumların erken teşhisi ve tedavisi mümkün olur.
Smear testi kadınlarda yılda en az 1 kere yaptırılması gereken bir testtir. Smear testinin düzenli yaptırılması ve rahim ağzındaki dokuların düzenli incelenmesi; olası hücresel bozukluk ve değişimlerin rahim ve rahim iç zarında kanser hücresine dönüşmesinden önce saptanmasını ve tedavi edilmesini sağlar. Böylelikle olası hastalıklar kolayca tedavi edilir ve yaşam tehditi ortadan kalkar.
Papanikolaou Testi Kimlere Yapılır?
Smear testi rahim ve rahim iç zarına uygulanan bir testtir. Dolayısıyla bu test kadınlara uygulanır. Son derece ağrısız ve kolay bir uygulama yöntemine sahip olan bu test, rahim ağzından bir fırça yardımıyla sürüntü alınması şeklinde 10-15 saniyede tamamlanır. Rahim ağzından alınan sürüntü laboratuvar ortamında çeşitli işlemlerden geçirilerek incelenir. Bu şekilde hastadaki kanser hücreleri ya da kanser hücresine dönüşme potansiyeli olan tehlikeli lezyonlar önceden tespit edilebilir. Böylelikle hasta tehlikeli sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskiyle yüz yüze gelmez.
Smear testinin kadınlarda düzenli olarak yaptırılması gerekir. Smear testi, 21 yaşından büyük kadınlarda veya ilk cinsel ilişkiden en fazla 3 yıl sonra yılda 1 kez olmak üzere yaptırılmalıdır. Bu test, 30 yaşından büyük kadınlarda yılda 3 kez ardışık olarak yaptırılmalıdır.