Bilim kurgu filmlerinden ‘kes-yapıştır’ mantığıyla yazılmış senaryosuyla çakma bir zamanda yolculuğu anlatan ‘Yaşam Şifresi’ görsel efektleri ve hızlı temposuyla izlenmeye değer bir film…
Bilim kurgu filmlerinden ‘kes-yapıştır’ mantığıyla yazılmış senaryosuyla çakma bir zamanda yolculuğu anlatan ‘Yaşam Şifresi’ görsel efektleri ve hızlı temposuyla izlenmeye değer bir film…
Source Code- Yaşam Şifresi
Chicago’da bir treni havaya uçuran ve binlerce kişiyi öldürmeyi planlayan bir bombacı bir anda Amerika’nın gündemine oturur. Hükümet bu bombacıyı bulmak ve önüne geçmek için çok gizli tutulan ‘Yaşam Şifresi’ projesini uygulamaya başlar. Proje sayesinde artık zamanda yolculuk bir hayal değildir. Ancak bu yolculuklar sadece saatler ya da dakikalar öncesine yapılmaktadır. Kaptan Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) projeye dâhil olur ve bir anda havaya uçacak olan uçan trende uyanır. Artık o, Sean Fentress adlı bir sınıf öğretmeninin içine girmiş bir zaman yolcusudur. Amacı bombacıyı yakalamaktır…
‘Kes-yapıştır’ işte size Hollywood
Bugüne kadar çevrilen filmlerde zamanda yolculuk hep bir cihazla sağlanıyordu.
‘Back To The Future- Geleceğe Dönüş’ serisinde bu bir arabaydı 12 Maymun, Zaman Makinesi ve Dejavu gibi filmlerde cihaz kullanılmıştı.
‘Yaşam Şifresi’ ise baştan aşağıya bu tür bilim kurgu filmlerinin ‘Kes-yapıştır-ekle’ mantığıyla yapılmış toplama versiyonu gibi:
- Filmde zamanda geri gitmeyi sağlayan cihaz insanları öldüren bombacının bulunması için kullanılıyor. Tıpkı ‘Dejavu’ filminde bir araba vapurunu havaya uçuran bombacının zamanı geri gösteren bir cihazla bulunmaya çalışılması gibi…
- ‘Yaşam Şifresi’nde zamanda geri giden insan bir başka kişi oluyor. Bu haliyle 1989 ve 1990’lı yıllarda TRT’de gösterilen ‘Quantum Leap-Zamanın Ötesinde’ dizi filmini hatırlatıyor. Bu dizide de bir kuantum fizikçisi deney yaparken zamanda yolcuk yapmanın bir yolunu buluyor. Ancak bu seyahatlerde her defasında bazen genç bir erkek, bazen yaşlı bir kadın olarak bir başkasının bedenine giriyordu.
- ‘Yaşam Şifresi 12 Maymun filminden de izler taşıyor. Zamanda yolcuk yapılmasını sağlayan cihaz da 12 Maymun filmindeki ile birebir örtüşüyor.
Görüldüğü gibi filmin ana iskeleti oluştu. Artık gerisini iyi bir film izleyicisi bile tasarlayabilir. Hikâyeyi tam olarak oluşturduğunuzda ve aralara biraz bilimsellik kattığınızda işte size ‘Yaşam Şifresi’. Özgün olmaya ne gerek var! Amerika’yı bir daha keşfetmenin bir anlamı yok değil mi?
Yönetmen elinden geleni yapmış
Her ne kadar çakma bir senaryo da olsa filmin yönetmeni Duncan Jones büyük bir başarıya imza atmış. İlk filmi ‘Moon-Ay’la iyi bir iş çıkaran Jones, ‘Yaşam Şifresi’nde de yine kısıtlı mekânlarda (Tren) hünerlerini sergiliyor. Bir pazılı andıran hikâye izleyenleri düşünmeye zorluyor. Trenin patlama sahneleri çok gerçekçi, helikopter görüntüleri de yerinde kullanılmış. (Bizim sinemacılar helikopter kullandı mı izleyenin gözüne sokarlar. Çünkü çok para vermiştir onu kiralamaya. Kurguda azıcık kullanmak olmaz)
Oyuncular Jake Gyllenhaal ve Michelle Monaghan ise iyi bir ikili olmuşlar. Monaghan'ın oyunculuğu Gyllenhaal’ı bastırsa da ilerleyen günlerde bir başka projede yine birlikte çalışırlarsa hiç şaşırmayın.