Nicolas Cage’in bir zombi gibi oynadığı ‘Cadılar Zamanı’ filmi yavaş temposu, zayıf hikâyesiyle izleyenleri sıkarken dijital efektleriyle görsel bir şölene dönüşüyor…
“İnsanlar korktuklarında karşılarında neyi görmek isterlerse onu görürler.”
Season of the Witch- Cadılar Zamanı
Haçlı Seferleri’nde göğüs göğse çarpışan iki arkadaş Behmen (Nicolas Cage) ve Felson (Ron Perlman) kadınların ve çocukların öldürülmesi üzerine savaşmayı bırakıp, evlerinin yolunu tutarlar. Geriye döndüklerinde vebanın her şeyi yakıp yıktığını ve kilisenin bu olanlardan cadıları suçladığını öğrenirler. Artık iki arkadaşın yeni bir görevi vardır. Yakalanan bir cadı kızı uzaktaki manastıra götüreceklerdir. Ancak, yolda kızın gerçekten bir cadı olup, olmadığıyla ilgili şüpheye düşerler…
Yavaş temposu sizi sıkabilir
Cadılar Zamanı’nın aylar önce internete verilen fragmanlarını izlediğinizde soluk soluğa, heyecandan sizi koltukta bir oyana bir bu yana döndüren bir film bekliyorsunuz. Ancak bunun boş olduğunu 10 dakikada anlıyorsunuz. Cadıları çok yavaş bir tempoda izliyorsunuz. Yer yer sıkılmanız bile normaldir. Sizde bir sorun yok! Sorun hikâyede. İyi bir açılış sahnesiyle başlayan Cadılar Zamanı beklentileri karşılıyor ancak hemen ardından gelen tipik bir yol hikâyesi Van Helsing (temposu yüksek fantastik bir anlatım) gibi örnekler ortada dururken izleyenleri tatmin etmiyor. Filmde yol üzerinde kurtların saldırması ya da tehlikeli geçitlerde ölümle burun buruna gelmeleri klişelerden bir türlü kaçamadıklarını ortaya çıkarıyor.
Dijital efektler filmi kurtarıyor
Cadılar Zamanı’nda başrolde dijital efektler oynuyor. Nicolas Cage biraz donuk biraz sıcak bakışlar ve sıfır yüz mimikleriyle zombiler gibi rol yapıyor. Üzerinde kırmızı kostümü olmadan da (Hellboy-Cehennem Çocuğu) hâlâ Hellboy gibi davranan Ron Perlman ise gişe kaygısıyla filme adete monte edilmiş. Yani ne etliye ne de sütlüye karışıyor. Hikâye zaten yavaş, oyuncuların yerlerinde yeller esiyor. Eeee… filmi kim kurtaracak. Tabi ya, dijital efektler. (Filmin açılışındaki savaş sahneleri, 14’üncü yüzyılla ait şatolar ve evler. Uçan, ölmeyen, ateş çıkaran cadıları da unutmayalım.) Kısacası, fantastik film hayranlarını çok üzmeyen Cadılar Zamanı beklentileri de karşılamıyor…
Nicolas Cage devri kapanıyor mu?
Amerika’da 7 Ocak Cuma günü 2816 sinemada vizyona giren Cadılar Zamanı beş günde
12 milyon dolar hâsılat elde etti. 40 milyon dolara mal olan film hafta sonu vizyona girmesine rağmen beklenen ilgiyi görmedi. Amerika’da maliyetini kurtaramayabilir ama okyanus ötesi gösterimlerden Cadılar Zamanı kâr edebilir. (Tabii ki bu hesaplara Blue-ray, DVD, TV ve Dijital platformlardan elde edilecek paralar dâhil değil.)
Kâr edebilir çünkü Nicolas Cage’in okyanus ötesindeki hayranları hâlâ ona sahip çıkıyor. Bir önceki filmi 150 milyon dolara mal olan ‘Sihirbazın Çırağı’ Amerika’da 15 haftada 63 milyon dolar gelir elde etti ancak okyanus ötesindeki hasılatı 152 milyon dolar olunca film zarardan kâra geçti. Ama bu bir uyarıydı. Cage’in yıldızı artık Amerika dışında parlıyordu. Aksiyon yıldızlarının başına gelen kaçınılmaz sona o da yaklaşıyor…