Genel Sağlık Oyuncaktaki düğme pili yutunca olanlar oldu! 10 dakikada bir yediği bal hayatını kurtardı

Oyuncaktaki düğme pili yutunca olanlar oldu! 10 dakikada bir yediği bal hayatını kurtardı

19.06.2024 - 06:50 | Son Güncellenme:

4 yaşındaki küçük kız heyecanla annesinin kendisine aldığı ışıklı oyuncak yüzükle oynuyordu. İşte her ne olduysa o zaman oldu. Yüzükteki düğme pillerinden birini çıkarıp yuttu. Dikkatli anne, ölümcül derecede tehlikeli olan bu durum karşında kızını hastaneye götürdü. Doktorlar tarafından verilen bir bal kavanozu sayesinde kızını kurtaran annenin yaşadıkları ise pek çok ebeveyne ders olacak nitelikte.

Oyuncaktaki düğme pili yutunca olanlar oldu 10 dakikada bir yediği bal hayatını kurtardı

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - İngiltere'de ailesiyle birlikte yaşayan 4 yaşındaki Isabella'nın çilesi, ailesinden çok istediği ışıklı küçük oyuncak yüzükle başladı. Annesiyle parka gittikleri bir günün dönüşünde oyuncak yüzüğü gören Isabella onu almayı çok istedi. Annesi de minik kızını kıramadı ve çok istediği o ışıklı yüzüğü kızına aldı. Isabella'nın annesi Adele, mutfakta iş yaparken o da yüzükle oynuyordu ve ne olduysa bir anda oldu. Yüzüğün minik pillerinden birini yutan Isabella, annesinin yanına koştu ve olanlar oldu. Annesi kızının pil yuttuğunu fark etti. Kızını kaptığı gibi doktora götüren anne, doktorların yaptığı müdahale karşısında şoke oldu. İşte yaşananlar.

Haberin Devamı

Oyuncaktaki düğme pili yutunca olanlar oldu 10 dakikada bir yediği bal hayatını kurtardı

Minik Isabella, yeni aldığı oyuncak yüzüğüyle oynarken bir anda yüzüğün pil kısmı açıldı ve içinden çıkan pili Isabella ağzına götürdü. Yanlışlıkla yuttuğu yüzüğün pilini tek başına çıkarması mümkün değildi. Mutfakta iş yapan annesinin yanına koştu ve bir şey yuttuğunu söyledi. Minik kızı ona ağzını gösteriyordu, annelik içgüdüsüyle içeri yüzüğün yanına giden Adele pillerden birinin eksik olduğunu anlar anlamaz Isabella'yı kucaklayıp hastaneye götürdü.

'Düğme pil' olarak adlandırılan piller çocuklar için gerçekten tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. İngiltere'de her yıl yaklaşık iki çocuğun yutulan piller nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor.

2 SAAT BOYUNCA SADECE BAL YEDİ

Pilin kızının boğazını veya karnını yakmış olabileceğinden ndişelen Adele, hastaneye gittiğinde doktorlar ona küçük bir bal kavanozu getirdi ve kendisine durması söylenene kadar her 10 dakikada bir küçük kızına bal yedirmesi gerektiği iletildi. Tam 2 saat boyunca kızını hastanede balla besleyen Adele, 2 saatin sonunda kızının doğal yollarla pili çıkardığını gördü. İçine su serpilmiş gibi mutlu olan Adele, diğer ebeveynleri bu konuda dikkatli olmaya davet etti.

Haberin Devamı

Oyuncaktaki düğme pili yutunca olanlar oldu 10 dakikada bir yediği bal hayatını kurtardı

Gelelim muhtemelen daha önce çok az kişi tarafından duyulan balla pil çıkarma yöntemine. Bu örnekte yaşandığı gibi çocuğunuz pil yuttuğunda ne yapmalısınız, nasıl müdahale etmelisiniz? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral ebeveynleri bilgilendirdi.

Düğme piller, ev eşyalarımızda yaygın bulunur ve yutulması halinde çocuklarda ciddi yaralanma riski taşır. "Piller, yemek borusuna yerleştiğinde 2 saat kadar kısa bir sürede alkalin reaksiyona neden olur ve bu da yakıcı hasara yol açabilir. Düğme pillerden kaynaklanan yanıklar, genellikle pilden sızan kimyasallardan değil, pilin kendisinin mukus veya tükürük gibi vücut sıvılarıyla reaksiyona girmesinden kaynaklanır. Bu reaksiyon, mukozayı yakan güçlü bir alkali (güçlü bir alkali kadar tehlikeli) olan kostik soda gibi bir madde açığa çıkarır. Bu, tıkanan boruları açmak için kullanılan maddeye benzer" diyerek cümlesine başlayan Prof. Dr. Vedat Göral ebeveynlerin evde ilk müdahale konusunda neler yapması gerektiğine değindi.

Oyuncaktaki düğme pili yutunca olanlar oldu 10 dakikada bir yediği bal hayatını kurtardı

10 DAKİKADA BİR 2 ÇAY KAŞIĞI HAYAT KURTARABİLİR

Minik Isabella'nın hikayesinde gördüğümüz gibi düğme pil yutan birine bal yedirmek ne derece doğru ve aileler balı kendi başlarına yedirebilirler mi? Bal yedirmenin doğru bir çözüm olduğunu söyleyen Göral, "Öncelikle hemen en yakın hastaneye veya aile hekimine götürmek gerekir. Sağlık merkezine götürürken, çocuğunuza her 10 dakikada 1-2 çay kaşığı bal vermeniz, pilin iç dokuya verdiği hasarı azaltmasına yardımcı olur. Balın, doku ile pil arasında koruyucu bir bariyer oluşturmasının yanı sıra sert alkali seviyelerini nötralize ettiği bilinir. Pili çıkarmadan önce bu sıvılardan herhangi bir miktarda güvenli bir şekilde tüketmek, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir" dedi.

Haberin Devamı

Göral, hastane tedavisinde de sukralfat etken maddeli mide koruyucu şurubun her 10 dakikada bir iki çay kaşığı şeklinde verilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Bu işlemin 6-9 kez tekrarlanabileceğini, hastanede, laringoskop veya endoskopi ile pilin hemen çıkarılması gerektiğini belirtti. Hastanın, kusturulmamaması gerektiğini, ishal yapıcı ilaçların kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Küçük olan pillerin dışkıyla atılabileceğini ileten Göral, "Ancak 12 mm’den büyük olanların dışkı ile atılması beklenmemeli. Pilin,12 saatten fazla yerinde kalması halinde bu süre sonunda özofagus delinmesi riski olabileceği bilinmeli" dedi.

Prof. Dr. Göral, son 12 saat içinde lityum pil alımı biliniyorsa veya şüpheleniliyorsa ve çocuk 12 aydan büyükse her 10 dakikada bir 2 çay kaşığı bal verilmesi gerektiğini ancak 12 aydan küçük çocuklara bal veya sukralfatın verilmemesi gerektiğini belirtti.

BURNUNA YA DA KULAĞINA SOKTUYSA NE YAPMALI?

Düğme pillerin yutulması kadar buruna veya kulaklara yerleştirilmesi de ciddi yaralanmalara hatta ölüme neden olabilir. Özellikle küçük piller, vücuttan geçer ve elimine edilir ancak bazen yemek borusunda kalabilir. Vücutta bir elektrik akımı oluşabilir ve alkali bir kimyasal olan hidroksit, mide ve yemek borusunda, ölümcül olabilecek doku yanıklarına neden olabilir.

Haberin Devamı

Ancak çocuğunuzun pili yutmadıysa, pilin buruna veya kulağa sıkıştığından şüpheleniyorsanız, ağrı veya akıntıya karşı dikkatli olun ve kişi bir doktor tarafından muayene edilene kadar burun veya kulak damlası kullanmayın.

Oyuncaktaki düğme pili yutunca olanlar oldu 10 dakikada bir yediği bal hayatını kurtardı

Göral, "Pilin yutulmasından sonraki iki saat içinde ciddi hasar meydana gelebileceğinden, yutma ve çıkarma arasındaki süre, yemek borusu yaralanmasını azaltmak için harekete geçilmesi gereken kritik bir zamandır. Bu nedenle ilk 2 saat çok önemlidir. Bilim insanları olarak çeşitli yaygın ev içi ve tıbbi sıvı seçeneklerini araştırdık. Çalışmamız, bal ve sukralfatın düğme pil yaralanmasına karşı en koruyucu etkileri gösterdiğini, yaralanmaları daha lokalize ve yüzeysel hale getirdiğini belirtiyor" açıklamasında bulunarak acil durumlarda ebeveynlerin yapması gerekenleri sıraladı:

Haberin Devamı

- 24 saat Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayın.
- Varsa pakette veya eşleşen bir pilde bulunan pil kimlik numarasını sağlayın.
- Çoğu durumda pilin yemek borusundan mideye geçip geçmediğini belirlemek için bir röntgen çekilmesi gerekir. Pil yemek borusunda kalırsa derhal endoskopi yoluyla çıkarılmalı.
- Kusturmaya çalışmayın. X-ışını pilin yemek borusunun ötesinde olduğunu gösterene kadar çocuğunuza bir şeyler yedirip içirmeyin.
- Ateş, karın ağrısı, kusmayı veya dışkıda kan varsa derhal doktorlara bildirin.

Prof. Dr. Vedat Göral bu bilgilerin bakıcılar, arkadaşlar ve aile üyeleriyle paylaşılması gerektiğini ifade ederek evde alınması gereken hayat kurtaran önlemleri de sıralayarak sözlerini noktaladı:

- Evinizde bozuk para büyüklüğünde düğme pil içerebilecek herhangi bir öğe olup olmadığına bakın.
- Mümkün olduğunda çocuklara dayanıklı güvenlik ambalajındaki pilleri seçin.
- Gevşek veya yedek pilleri kilitli bir yerde saklayın.
- Cihazları görüş alanınızdan ve küçük çocukların ulaşamayacağı bir yere yerleştirin.
- Evdeki daha büyük çocuklara ait olan ve düğme pil içerebilecek oyuncaklara dikkat edin.

Yazarlar