SağlıkOrgan Bağışı Nasıl Yapılır? Hangi Organlar Bağışlanabilir?

Organ Bağışı Nasıl Yapılır? Hangi Organlar Bağışlanabilir?

18.07.2022 - 18:03 | Son Güncellenme:

İnsanların birçoğu hayattayken organlarını bağışlamaktadırlar. Bunun nedeni ise herhangi bir ölüm olayında işe yarayan organların başkalarının hayatını kurtarmasıdır. Bu yüzden organ bağışı ile birçok canı kurtarma şansınız vardır. Organ bağışı yapmak oldukça önemlidir. Sizler için organ bağışı nasıl yapılır? Hangi organlar bağışlanabilir? Tüm detayları ile derledik.

Organ Bağışı Nasıl Yapılır Hangi Organlar Bağışlanabilir

Organ bağışı yapan kişiler birçok kişinin sağlıklı olmasına yardımcı olabilmektedirler. Bu sayede kendiniz hayatınızı kaybederken başka hayatlara nefes olmuş oluyorsunuz. 

Haberin Devamı

Organ Bağışı Nasıl Yapılır?

Hastaların organları işini yapamayacak duruma geldiği zaman bu organların değişmesi gerekmektedir. Bunun için donörden alınan organ hastaya nakledilmelidir. Bu şekilde hasta olan kişinin yaşam kalitesi yükseltilerek sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.

Organ bağışı yapmak için öncelikle 18 yaşını tamamlamış olmak gerekir. Organ bağışı yapacak kişi bunu özgür iradesiyle yapmalıdır. Yani organ bağışı gönüllülük esasına bağlı olan bir durumdur. Tabii kişi hayattayken buna karar vermelidir. Eğer kişi öldükten sonra ailesi o kişinin organlarını bağışlamak isterse bu da mümkündür. 

Organ bağışı yapmak için sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir. Sağlık kuruluşunda yer alan formu doldurarak organ bağışında bulunabilirsiniz. Organ nakli yapabilmek için bağışı olan kişinin beyin ölümünün gerçekleşmesi lazımdır.

Haberin Devamı

Bazı durumlarda bağışçı olan kişinin organları kullanılamaz durumda olabilir. Yani kişi organ bağışı yapsa bile bazı durumlarda organ nakli gerçekleşmeyebilir. Ancak organ bağışı ile başkalarına hayta veren çok sayıda kişi olmuştur. Bu yüzden herkesin bu konuya hassas davranarak bağışta bulunması faydalı olacaktır. 

Hangi Organlar Bağışlanabilir?

Organ bağışı yapabilmek için belirli organlar bulunmaktadır. Bu organların bağışını yapmak mümkündür. 

Hayatta olan kişiden karaciğer ve böbrek nakli yapılabilmektedir. Kadavradan ise kalp, böbrek, karaciğer, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi organlar ve kalp kapağı, tendon, kemik, yüz, el, kol, bacak, rahim gibi organların nakli yapılmaktadır. 

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar