Konjonktivit Nedir?
Konjonktivita; gözün beyaz kısmı olan sklerayı ince zar gibi bir tabaka ile kaplar. Bu tabaka, göz yüzeyini nemlendirmeye yarayan maddeler salgılar. Konjonktivit hastalığı; konjonktivita tabakasının iltihaplanması veya reaksiyonu sonucu oluşur. Bu iltihaplanma sonucunda konjonktivita tabakasının içinde bulunan ince damarlar belirginleşir ve göz kızarır. Gözde meydana gelen kızarıklıkların en belirgin sebebi konjonktivit olarak bilinmektedir.
Viral Konjonktivit
Özellikle mevsim geçişlerinde ve bahar aylarında daha sık görülen viral konjonktivitler, önemli bir göz sağlığı sorunu olarak tanımlanabilir. Bahar aylarında pek çok kişide göz kızarıklığı, göz iltihabı, göz kaşıntısı ve göz ağrısı daha sık yaşanmaktadır. Çok hızlı yayılan viral konjonktivitler, (gözün “konjonktiva” tabakasının iltihabı) çok bulaşıcı bir göz sağlığı problemidir. Hastalığın bulaşma yolları ve ilk bulguları çok benzerdir ancak seyirleri ve şiddetleri ciddi farklılıklar gösterebilir. Viral konjonktivitlerde bulgular sadece gözlerle sınırlı kalmaz. Hastalığın üst solunum yolu enfeksiyonu, yüksek ateş, sistemik yaygın ağrılar gibi bulguları da olabilir. Konjonktivitklerde hızlıca göz hekimine başvurmak tedaviye başlaması çok önemlidir.
Sıklıkla bulaşıcı olan ve keratit dediğimiz korneanın etkilendiği durumun görüldüğü konjonktivit türüdür. Yaygınlığı dönemsel olarak değişmektedir. Koruyucu faktörlerin önemli olduğu konjonktivit türüdür. Okul, iş vb. yaşam alanları bulaşıcılık açısından risk teşkil eder. Özellikle etkilenen çocukların okul ve evlerinde havlu vb. ortak eşya kullanımından kaçınmaları gerekmektedir. Keratit dediğimiz korneanın etkilenebildiği durumun görüldüğü konjonktivit tipidir. Viral konjonktivit konusunda bilinçlenmek, bu hastalıktan daha etkin şekilde korunmamıza yardımcı olur.
Viral konjonktivitleri bulaştırmamak etkili önlemler;
Sağlıklı bireyler ile yakın temas önlenmeli
Hasta birey hızlıca göz hekimine başvurmalı
El ve göz hijyenine dikkat edilmeli
Hasta bireyler sağlıklı bireyler ile ortak eşya kullanmamalı
Sağlıklı bireyler ile yakın temas önlenmeli
Ortak kullanıma açık spor tesisleri ve havuzlar hastalarca kullanılmamalı
Hastalar okul ve toplu işyerlerine gitmemeli
Viral Konjonktivitin Tedavisi
Gözdeki ve göz kapaklarındaki şişliği ve ağrıyı azaltıcı göz damlaları kullanılır. Soğuk kompres rahatlatıcı olur.
Op. Dr. Tufan Evciman
Göz Hastalıkları Uzmanı