Hamilelikte meydana gelenfizyolojik değişiklikler, anne adaylarını çevre koşullarına karşı daha da duyarlı bir hale getirebilmektedir. Bu süreçte vücut ısısı artış gösterir, hamileliğin ilk aylarında olan anne adaylarında halsizlik şikayeti görülebilir.
Hamilelik genel olarak anne adaylarını zorlayan bir süreçtir. Fakat bu süreç, yaz aylarında biraz daha kendini yoğun hissettirir. Eğer siz de yaz ayında bir hamilelik dönemi geçirecekseniz veya geçiriyorsanız, bu önerilere kulak verin! İşte yaz hamilerine sağlıklı bir gebelik geçirmeleri için bazı öneriler!
İnce ve Pamuklu Giyseler Tercih Etmede Yarar Var!
Giysi olarak mutlaka sentetik olmayan kumaşlardan yapılan ve ısıyı yansıtan açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Gebelikte vücut ısısının yükselmesi ve efor kapasitesinin azalması terlemeyi artırır. Pamuklu, cilde nefes aldıran kıyafet seçimi, anne adaylarını cilt mantarları ve genital mantardan koruyacaktır. Terlemeye bağlı ciltte oluşabilecek sorunları sık duş alma ve doktor önerisiyle kullanılan kremlerle gidermek mümkündür. Siz siz olun bu dönemde sizi sıkacak kalın giysiler tercih etmeyin.
Günde 8- 10 Bardak Su Tüketmeye Özen Gösterin!
Sıcak havaların ve güneş ışınlarının su kaybına neden olacağı unutulmamalı, günde 8 – 10 bardak su tüketilmelidir. Bu dönemde idrar rengi su rengine yakın olmalıdır.
D Vitaminini Doğal Yöntemlerle Almaya Çalışın!
Yaz ayları D vitaminini doğal yollardan almak için en uygun zamandır. D vitamini eksikliği özellikle hamile kadınlarda gebelik şekeri, tansiyon hastalığı ve bakteriye bağlı vajinal enfeksiyon riskini artırmaktadır. 15-30 dakika arasında güneşe maruz kalmak gebelik sırasında sık görülen D vitamini eksikliği açısından oldukça önemlidir. Fakat güneşe çıkarken UV ışınlarının yaratacağı zararlı etkenlerden korunmak son derece önemlidir.
Hafif Yiyecekler ile Yazı Rahat Bitirin!
Günü mutlaka 6 öğüne bölerek az ve sık yemek yemek gerekmektedir. Yaz gebeleri özellikle yağ ve karbonhidrat içeren gıdalardan uzak durmalıdır. Bu tarz ağır yiyecekler sıcak ile bir araya geldiğinde yaz aylarının çok daha zorlu geçmesine yol açmaktadır. Yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine protein oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir. Örneğin ızgara balık, ızgara et ya da köfte ve tavuklu salata gibi... Yazın nimetlerinden faydalanarak özellikle mevsimin taze sebze ve meyveleriyle beslenmek çok daha sağlıklı bir gebelik geçirmenizi sağlayacaktır.
Güneşin Dik Geldiği Saatlere DİKKAT!
Sıcak intoleransı yani sıcağa hassasiyet, gebelerde daha fazla görülmektedir. Günün sıcak saatlerinde kapalı ve serin ortamlarda bulunmak, güneşin dik geldiği saat dilimlerinde dışarı çıkmamak önemlidir.
Yaz Aylarında En Faydalı Spor: YÜZME
Yaz döneminde yapılabilecek en güzel spor yüzmedir. Yüzme gebelikte hem bel ağrılarına iyi gelmesi hem kilo kontrolü hem de vajinal doğumu kolaylaştırması açısından çok faydalıdır. Yüzmek için mümkün ise denize girilmeli, deniz imkânı yoksa hijyen kurallarına uygun havuzlar tercih edilmelidir. Yüzme vücudun ısı dengesini sağlar ve tüm vücut kaslarını çalıştırması açısından tercih edilebilir. Egzersiz yaparken sıvı tüketiminin arttığını göz ardı etmeden sıvı alımı ihmal edilmemelidir.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı