Yedikleriniz bebeğinizin tek besin kaynağıdır, bu nedenle hamilelik boyunca beslenme ve besin seçimi oldukça önemlidir. Besin değeri yüksek yiyecekler tüketmek bebeğinizin sağlıklı gelişimini desteklerken, sizi de sağlıklı bir şekilde doğuma hazırlar.
Hamilelik döneminin yaz aylarına denk gelmesi; artan sıcaklık ve nem oranı nedeniyle anne adaylarını herkesten daha fazla etkiler.
Peki anne adayları bu süreçte nasıl beslenmeli? Hangi besinleri tüketmeli, hangilerini beslenmesinden çıkarmalı? İşte yaz hamileleri için beslenme önerileri…
Az az, sık sık beslenin
Hamileliğinin ilk üç ayı yaza denk gelen anne adaylarını, bu dönemde görülen yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma şikâyetleri artan sıcaklara bağlı olarak daha çok etkileyecektir. Dolayısıyla bu süreci daha çok kuru gıdalar ile tuz alımını artırmadan, az az, sık sık beslenerek geçirmek gerekir.
Hazımsızlık ve mide problemleri yaşamamak, kan şekeri düzeyini dengede tutmak, sıcak basmalarını ve bulantıyı azaltmak için 3 ana öğünün yanı sıra 2-3 ara öğün yaparak az az, sık sık beslenin.
Artan sıvı ihtiyacınızı su ile karşılayın
Yaz aylarında, hamilelerin artan sıvı ihtiyacının büyük bölümünü sudan karşılaması gerekir. Bulantı ve kusma şikâyetleri olmadığı sürece bol bol su (2-3 litre) içilmelidir. Su içmek anne adayında ödem, kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltıp metabolizmayı düzenlerken, bebeğin sağlığı için de önemlidir. Terle kaybedilen sıvının yerine konması halsizliği önler. Hamilelik döneminde sıvı ihtiyacı hazır meyve suları, meyveli soda ve asitli içeceklerden karşılanmamalıdır.
Beslenmenizde şekerli, yağlı ve tuzlu yiyeceklere yer vermeyin
Hamilelik döneminizde fazla kilo alımını önlemek için şekerli besin alımını azaltın hatta mümkün olduğunca şekeri hayatınızdan çıkarın. Kızartma, kavurma gibi aşırı yağlı gıdalar tüketmeyin, az yağlı yemekler tercih edin. Günlük tuz alımını sınırlı tutun (1 tatlı kaşığını geçmeyin) ve iyotlu tuzları tercih edin. İşlenmiş et ürünlerinden uzak durun.
Besin çeşitliliğini artırın
Hamilelik döneminde artan enerji gereksinimi ve besin öğesi (protein, yağ, vitamin ve mineral) depolarını dengede tutmak ve bebeğin anne karnında normal büyüme ve gelişmesini sağlamak için her öğününüzün en az 3 farklı besin grubu içermesini dikkat ederek besin çeşitliliğinizi artırın. Her yiyecek grubu kendine has besin değerleri taşır. Örneğin tahıllar iyi bir enerji kaynağı iken, sebze ve meyveler yüksek miktarda vitamin ve antioksidan içerir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir. Protein için ise et, balık ve baklagiller tüketilmelidir.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı