Sağlıklı Embriyoları Saklamak Mümkün!

Normal yollarla gebe kalamayan kadınlarda tüp bebek yöntemiyle gebelik elde edilebilir. Gebelik şansını arttıran tüp bebek yöntemi, kadından alınan yumurtanın (oosit), erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında dölleyerek embriyo gelişimi sağlayıp, sonrasında embriyoyu kadın rahmine yerleştirme işlemidir. Bu uygulamalardan sonra arta kalan embriyolara dondurma işlemi uygulanarak birkaç kez transfer yapma şansı (tüp bebek denemesi) doğmaktadır ve böylelikle toplam gebelik oranı da artmaktadır.

Haberin Devamı

Dondurularak saklama işlemi, çeşitli kimyasalların yardımı ile dokuların dayanıklı hale getirilerek özel cihazlarda dondurulduktan sonra, sıvı nitrojen içinde (-196 0C'de) tekrar kullanılacağı zamana kadar saklanmasıdır. Bu embriyolar, tekrar kullanılmak istendiğinde yine özel kimyasallar yardımı ile çözülür ve normal gelişimlerine devam eden embriyolar ana rahmine transfer edilir.

Kriyoprezervasyon olarak isimlendirilen bu dondurma işlemi spermlere de uygulanabilir. Meniden, MESA ile sperm kanallarından veya TESE işlemi ile testislerden (yumurtalıklardan) alınan spermler, özel kimyasallar yardımı ile dondurularak daha ileride tekrar kullanılmak üzere saklanır.

Sperm dondurma işlemi kanser tedavisi için radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapi (ilaç tedavisi) gören hastaların ileriki zamanlarda kullanılabilmesine imkân sağlar. Özellikle genç yaşta kanser tedavisi görmek zorunda olan erkeklerin, tedavi öncesinde alınarak dondurulan spermleri, çocuk sahibi olabilmesine olanak tanır.

Aşılama Yöntemi Nasıl Yapılır?

Aşılama olarak da bilinen intrauterin inseminasyon tedavisi çocuğu olmayan çiftlere uygulanan en yaygın ve basit tedavi yöntemlerinden biridir.

Aşılama yöntemi, sperm sayısı, yapısı ve hareketliliği normal ve kadının yumurta kanalları açık olan hastalara uygulanabilmektedir. Nispeten uygulanması basit ve ekonomik olan yöntem kolayca ve sıklıkla uygulanabilmektedir.

Yumurtaların ve Yumurtalıkların Dondurulması

İlerleyen anne yaşı veya çeşitli hastalıklar nedeniyle alınması gereken tedaviler yumurtalık dokusunda rezervde bekleyen yumurtalara zarar verebilmekte ve fertilite kalıcı olarak olumsuz etkilenebilmektedir. Bu nedenle alınan yumurtalar veya spermler daha sonra gebe kalabilmek için dondurulabilmektedir. Yumurtaların dondurulması embriyo ve sperm dondurulması işlemine oranla daha zordur. Çünkü yumurtalıklar bu işleme göre daha dayanıksızdır.

Haberin Devamı

Yumurtalık dokusu dondurulması işlemi ise, yumurtalıklarından alınan dokuların dondurularak saklanması ve ileride yumurta elde etmek için kullanılmasıdır. Dondurularak saklanan doku parçaları tekrar yumurtalıklara yerleştirilerek gebeliğin oluşması amaçlanmaktadır.

Embriyo Dondurmanın Avantajları

Dondurulup çözüldükten sonra embriyoların yaşama olasılığı; embriyo kalitesi, dondurma evresi, dondurma tekniği, genetik faktörler ve merkezin embriyo dondurma başarısına göre değişiklik göstermektedir.

Yumurta dondurma işlemi kadınlara daha genç yaşlarda uygulandığından, kadının yaşı ilerlemiş olsa da, çözülerek tüp bebek uygulamasında gebelik elde edilebiliyor. Bu uygulama sayesinde kanser tedavisi gören kadınlar, tedaviden sonra bebek sahibi olabilir.

Haberin Devamı

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı