Tüp bebek yöntemi, kimi sağlık sorunları nedeniyle çocuğu olmayan çiftlerin en büyük çözüm yollarının başında geliyor. Binlerce çift, tüp bebek tedavisi yoluyla evlat sahibi olmaya çalışıyor ve bu sayı her yıl artış gösteriyor. Ramazan ayının gelişiyle birlikte en çok merak edilen sorulardan biri de hassas bir süreç olan tüp bebek tedavisinin bu dönem sürdürülüp sürdürülemeyeceği oluyor.
Tedavi Oruca Engel Değil!
Embriyo transferi sürecinde hasta, iğne ve ilaç kullandığı; ultrasona girdiği için oruç tutamayacağını düşünür ve Ramazan ayında tüp bebek tedavisini erteler. Bu sürede hasta hem tüp bebek tedavisi yaptırıp hem de oruç tutuyorsa iğneleri, ilaçları ve ultrason takiplerini iftardan sonra yapması önerilir. Ramazan ayında oruç tutmak yumurta ve sperm kalitesini düşürmez. Bu nedenle, Ramazan'da tüp bebek tedavisi yapılabilir, oruç tutmak engel değildir.
İğneler İftar Sonrası da Yapılabilir
Eğer hasta oruç tutarken bir yandan da tedavisini devam ettiriyor ise; iğnelerini, ilaçlarını ve takiplerini iftardan sonra da yaptırabilir.
Fakat hastaya yumurtalarının toplanacağı gün, anestezi alacağı için oruç tutamayacağı doktoru tarafından önceden mutlaka söylenmelidir.
Baba Adayları da Ramazan’da Beslenmelerine Dikkat Etmeli!
Eşleri tüp bebek tedavisi gören baba adaylarının da enerjilerini koruyacak protein, mineral ve vitaminleri aldıktan sonra oruç tutmalarında sakınca görülmez.
Vücudun Besin İhtiyacı Karşılanmalı
Tüp bebek tedavisinde en önemli noktalardan biri de dengeli beslenip hem anne hem babanın ihtiyacı olan mineralleri almalarıdır.Anne adayları dikkatli beslenebiliyor, yeteri kadar protein ve karbonhidrat alabiliyor ise, tüp bebek tedavisine devam ederken oruç tutabilir.
Ramazan ayında beslenme şeklinin değişmesi, öğün sayısının ikiye düşmesi, ara öğün yapılamaması ve gün içinde tüketilen sıvı miktarının önemli ölçüde azalmasına bağlı olarak enerji kaybı yaşanabilir. Kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklar da görülebilir.
Ramazanda iki öğün yemek yenildiğinden, mutlaka dengeli beslenilmeli, vücudun kalori, protein ve vitamin ihtiyacı yeterince karşılanmalıdır. Ramazan ayında oruç tutmak yumurta ve sperm kalitesini düşürmez. Bu nedenle, Ramazan’da tüp bebek tedavisi yapılabilir, oruç tutmak tüp bebek tedavisine engel değildir.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı