Kurban Bayramı’nda en çok tüketilen besinlerden biri de kırmızı ettir. Kavurmalar, haşlamalar, kızartmalar gittiğimiz her bayram ziyaretinde ikram edilir. Fakat bu ikramları aşırıya kaçmadan tüketmekte fayda vardır. Peki hamileler için kurban etinin zararı var mıdır? Hamilelerin ne kadar et tüketmesi doğrudur? İşte merak ettiğiniz bu soruların cevapları…
Fazla Pişmiş Ete Dikkat!
Gebelikte kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri etin hazırlanma ve pişirilme koşullarıdır. Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanların eti insan sağlığını bozan mikroorganizmalar taşır. Bu nedenle güvenilir ve sağlıklı olduğundan emin olunan kırmızı etler tüketilmelidir. Özellikle anne adayları etleri yemeden önce en az 24 saat buzdolabında dinlendirmelidir. Pişirirken de etin çok pişmemesine ve üzerinde kahverengi bir tabaka oluşmamasına dikkat edilmelidir. Pişirme yöntemi olarak mümkün olduğu kadar haşlama, buğulama, fırın ya da ızgara tercih edilmelidir. Etin gereğinden fazla pişirilmesi, gebe ve bebeği için hayati önem taşıyan folik asit ve proteinin kaybedilmesine yol açar. Özellikle anne adayları eti fazla pişirmeden çiğ kalmayacak şekilde iyi pişmiş olduğundan emin olarak tüketmelidir.
Ayrıca Kurban Bayram’ında tüketilen etlerin sağlığa olumsuz yönde etki etmemesi için kesimlerinin doğru yapılmasına, etin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerekir. Kurban eti hemen tüketilmemelidir. Etler kesildikten sonra parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin yerlerde hava alması sağlanmalı ve kesim sıcaklığının 5-6 saat içinde geçmesi beklenmelidir. Ardından da tüketmeden önce 24 saat buzdolabında bekletilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçmek için önemlidir.
Kırmızı Etin Yanında Bol Bol Yeşillik Tüketilebilir!
Gebelikte kırmızı et tüketimi günlük 100-120 gramdan fazla olmamalıdır. Kırmızı et sindirimi zor bir besin olduğu için gereğinden fazla tüketilirse midede şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerine yol açabilir. Kırmızı et tüketiminde önemli bir nokta demirdir. Etin bileşiminde bulunan yüksek miktardaki demirden iyi bir şekilde yararlanabilmek ve demir emilimini artırmak için yanında C vitamininden zengin sebze, meyve ve salata tüketilmelidir.
Bol Bol Su İçin!
Aynı zamanda gebelik döneminde sıvı alımı hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Bol sıvı alımı; idrar yolu enfeksiyonu, erken doğum, solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, ishal gibi pek çok durumdan koruyucudur. Kurban Bayramı ziyaretlerinde gerek ikramlar öncesi gerekse ikramlar sırasında bol bol su tüketilmesinde fayda vardır. Bu sayede midede şişkinlik oluşturularak yemeklerin tüketim miktarı azaltılabilir.
Şerbetli Tatlılar Yerine Sütlü Tatlılar Tercih Edebilirsiniz!
Gebelik döneminde fazla kilo alımından kaçınılmalı, ideal vücut ağırlığının korunmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle şekerli, unlu ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Bayramlarda her misafirlikte ikram edilen baklava, çikolata ve pastaların aşırı tüketimi gebelerde; gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi şikayetlere sebep olabilir. Bu nedenle bayram sürecinde yapılan ziyaretlerde ikram edilen şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerler yerine mümkünse mideyi fazla yormayan sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı