Mevsim geçişleri hamileleri nasıl etkiler? Mevsim geçişlerin anne adayları neler yapmalıdır?
Mevsim değişiklikleri vücutta birçok değişimi beraberinde getirmektedir. Anne adaylarında bu değişimler daha belirgin bir şekilde kendini gösterir. Diğer bireylere göre mevsim geçişlerinde artan yorgunluk hissi hamilelerde iki kat daha fazla yoğun yaşanmaktadır. Yorgunluğun önlenmesinde yeteri kadar su içmenin önemi büyüktür. Anne adaylarının gebelik süresince su ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılaması gerekir.
Yoğun gebelik hormonlarının etkisi altında olan anne adayı kendisini normalden daha fazla halsiz, sinirli ve isteksiz hissedebilir. Mevsim değişikliği ile beraber gebelikte vücut su tutar, bağırsak hareketleri yavaşlar, el ve ayaklarda şişlikler olabilir. Bununla birlikte kansızlık, tiroid hormonu eksikliği gibi hastalıklar varsa bu süreç daha zorlayıcı olabilir.
Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin
Sonbaharda gittikçe azalan sıcaklıklardan dolayı anne adaylarının dengeli beslenmesi, olası enfeksiyonlara karşı kendisini koruma altına alması önemlidir. Bu dönemde enfeksiyon bulaşma riskine karşı havalandırılmamış ortamlardan uzak durmak oldukça faydalı olacaktır. Bulunulan yerlerin iyice havalandırılması, ellerin sık sık yıkanmasına dikkat edilmelidir.
Gebeliğin ilk 3 aylık döneminden sonrası kış aylarına denk gelen gebeler grip aşısı olarak gripten korunabilir. Grip aşısı anne adayını gripten korur ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Bu dönemde grip olan gebelerin doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya ilaç almaması önerilir.
Sonbahar ve kış mevsiminde gebelik geçiren anne adaylarının özellikle beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Bol miktarda demir içeren sebzeleri; lahana, brokoli, ıspanak ve pırasa tüketmeleri önerilir. Bu sebzeler içerdikleri bol miktardaki demir sayesinde direnci artırır, kabızlığı engeller. Anne adayı bol miktarda C vitamini meyveler tüketerek bağışıklık sistemini güçlendirmeyi ihmal etmemelidir.
Giyilen Kıyafetlere Dikkat
Sonbahar ve kış aylarında soğuktan korunmak için pamuklu ve yün kıyafetler tercih etmelidir. Bu kumaşlar anne adayını aşırı terlemeden korur, mantar enfeksiyonu riskini en aza indirir, kaşıntı ya da alerjik sorunların önüne geçmiş olur.
Yaşam şartlarının, mevsim geçişlerini daha kolay atlatmada önemli bir faktör olduğunu unutmayalım. Stresi hayatımızdan ne kadar uzaklaştırırsanız mevsim geçişlerini de o kadar kolay atlatabilirsiniz. Daha sakin bir hayat tercihi gebelik sürecinizde size iyi gelecektir. Açık havada yapılan 30 – 40 dakikalık yürüyüşler anne adayının kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Yoga, pilates gibi hem vücudu hem ruhu stresten uzaklaştıracak sporlar da anne adaylarına iyi gelecektir.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı