Sigara kullanımının vücuda büyük zararları bulunmaktadır. Gebelik sürecinde sigara tüketimi ise hem daha büyük riskleri beraberinde getirmekte hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Anne adaylarının hamilelik süreçleri boyunca sigara tüketmemeleri ve sigara tüketilen ortamlarda bulunmamaları gerekmektedir. Çünkü aktif içicilik kadar pasif içicilik de vücuda büyük zararlar vermektedir. Sigara içeriğinde yer alan zift, nikotin, DDT, karbon monoksit ve diğer zehir içerikli maddeler başta üst solunum yolları olmak üzere vücudun birçok bölgesini etkilemektedir. Bu maddeler nefes yoluyla alındıktan sonra bronşlar aracılığı ile kana geçer ve böylelikle sadece tüm solunum sistemi değil aynı zamanda kalp ve damarlarda dahil olmak üzere vücudun tüm organlarına ulaşır.
Sigaranın Bebek Üzerindeki Etkileri
Sigaranın bebek üzerinde oldukça tehlikeli etkileri bulunmaktadır. Bunların başında ise erken doğum gelmektedir. Sigara kullanan anne adaylarında erken doğum riski kullanmayan annelere göre oldukça yüksektir. Ayrıca sigara kullanan annelerde doğum sırasında açılması gereken kese, çok daha erken açılabilmektedir. Bu da bebeğin daha gelişimini tamamlamadan doğum yoluna girmesine sebebiyet vermektedir.
Sigara kullanan annelerde bebeğe giden kandaki oksijen ve besin miktarı çok daha düşüktür. Bu da bebeğin anne karnında gelişme geriliğine neden olmaktadır.
Sigara kullanan anne adaylarında bebeğin ani ölüm riski de önemli ölçüde artmaktadır. Bunların dışında hipertansiyon, bebeğin anne rahmindeyken plasentanın ayrılması, bebekte doğum sonrası solunum güçlüğü, süt miktarının ve besleyiciliğinin daha az olmasına da neden olmaktadır.
Sigara Kullanımı ve Tüp Bebek Tedavisi
Sigara kullanımı sadece gebelik sürecinde tehlikeli değil aynı zamanda gebelik öncesinde de tehlikelidir. Özellikle tüp bebek tedavisi görecek olan hastaların anne olmaya hazırlandıkları dönemde de sigara kullanmaması gerekmektedir.
Sigara tüketen kadınlarda kısırlık, sigara tüketmeyen kadınlara göre daha fazla görülmektedir. Sigaranın rahim, yumurtalık ve hormonlar üzerindeki olumsuz etkileri tüp bebek tedavisinde istenilen sonucun elde edilememesine neden olmaktadır. Sigara kullanımının süresi ve miktarına bağlı olarak yumurtalıklarda büyük hasarlar meydana gelebilmektedir. Sigara kullanımı ile beraber vücutta östrojen hormonu miktarı düşer ve döllenme oranı daha da azalır.
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı